Τα μεγάλα λάθη της Αυτοάμυνας #01

Οι εικόνες που ο πολύς κόσμος έχει στο νου όταν φαντάζεται την αυτοάμυνα και το πως εφαρμόζεται στην πράξη, δείχνουν σίγουρα σέξι, εντυπωσιακές και άκρως αποτελεσματικές.Όμως στην πραγματικότητα, συγκαταλέγονται στα μεγάλα λάθη της αυτοάμυνας. Αποτελούν τεχνικές ΛΙΑΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ, όχι για τον επιτιθέμενο αλλά για τον ΑΜΥΝΟΜΕΝΟ. Αυτό, λοιπόν, που τις καθιστά άκρως επικίνδυνες είναι ότι όσοι τις διδάσκουν θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που εμποτίζονται με την ιδέα ότι θα τις εφαρμόσουν σε πραγματικές συνθήκες συμπλοκής.

Για να γίνουν αυτές οι θέσεις κατανοητές θα εξηγήσουμε εν συντομία ΠΟΙΕΣ τεχνικές αυτοάμυνας και ΓΙΑΤΙ είναι επικίνδυνες.

Κτύπημα με το μέτωπο της γροθιάς

Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση να σκληρύνει τα χέρια του σε βαθμό που να μπορεί να κτυπάει σκληρά αντικείμενα χωρίς συνέπειες. Και μάλιστα, πολλοί επαγγελματίες πυγμάχοι έχουν σπάσει τα απροστάτευτα ή ακόμη και τα καλά προστατευμένα χέρια τους στο κεφάλι ενός ανταγωνιστή τους – Mohammed Ali, Mike Tyson, Floyd Mayweather, Amir Khan, David Haye, Tommy Morrison, Roy Jones, Arturo Gatti και σωρεία άλλοι.

Συνεπώς, η κοινή λογική και μόνο αρκεί να ενθαρρύνει σκέψη.

Το χέρι έχει 27 μικρά κόκκαλα. Το κρανίο είναι 1 μεγάλο και πολύ δυνατό κόκκαλο. Άρα, ποιό από τα δύο θα υπερισχύσει; Αν είναι και γυναικείο χέρι σε ανδρικό ξεροκέφαλο… ποιος ξέρει την έκταση της  ζημιάς που μπορεί να γίνει!

Κόψη του χεριού

Άλλη τεχνική που συνδέεται κυρίως με τις κλασσικές πολεμικές τέχνες που δείχνει επίσης σέξι και δίνει την εικόνα του γνώστη, αλλά εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο να εξαρθρωθούν δάκτυλα. Τα εκτεθειμένα δάκτυλα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε διάφορες σκληρές επιφάνειες του σώματος και στην αναμπουμπούλα μιας συμπλοκής, με τις απότομες κινήσεις αντίδρασης που γίνονται, είναι δύσκολο να πετύχει κανείς τους μαλακούς ευάλωτους στόχους.

Τα ακροδάχτυλα

Όλοι έχουμε ακούσει για τα τεντωμένα «δάκτυλα στα μάτια». Όμως, η εφαρμογή της τεχνικής θέλει πολύ εξάσκηση και μεγάλη ακρίβεια λόγω του μικρού μεγέθους του στόχου. Όχι μόνο αυτό, αλλά και πάλι, επειδή τα τεντωμένα και εκτεθειμένα δάκτυλα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε διάφορες σκληρές επιφάνειες του κεφαλιού και στην αναμπουμπούλα μιας συμπλοκής με τις απότομες κινήσεις αντίδρασης που γίνονται, δεν είναι εύκολο να πετύχει κανείς τα μάτια ή την τραχεία.

Τα μεγάλα λάθη της Αυτοάμυνας

Ψηλή κλωτσιά

Δυναμική, εντυπωσιακή αλλά κατά κανόνα ανέφικτη όπως και ανώφελη για τον μέσο σχετικά αγύμναστο πολίτη. Αποτελεί και τακτικά επικίνδυνη τεχνική μιας και θυσιάζεται η ισορροπία και κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο έδαφος με έναν μανιασμένοι επιτιθέμενο είτε να μας κλωτσάει ο ίδιος μέχρι να χάσουμε τις αισθήσεις μας ή από πάνω μας κάνοντας ότι έχει βάλει σκοπό. Ενδέχεται, επίσης, κατά την πτώση να προκαλέσουμε οι ίδιοι σοβαρή βλάβη στον εαυτό μας και κυρίως στο κεφάλι μας.

Η τάση μάχης αντί απόδρασης

Εδώ οι διάφορες σχολές και σύλλογοι πολεμικών τεχνών και μαχητικής άθλησης ενθαρρύνουν άστοχη φιλοσοφία. Η τάση τους είναι, δηλαδή, να διδάσκουν τους μαθητές τους να δίνουν μάχη για να νικήσουν τον εκάστοτε αντίπαλο σε αγώνες. Ο δρόμος όμως και η κατάσταση αυτοάμυνας δεν είναι ρινγκ. Στην πραγματικότητα ο «άλλος» δεν είναι «αντίπαλος» αλλά επιτιθέμενος! Αντίθετα, δεν βρισκόμαστε σε «αγώνα» αλλά σε αυτοάμυνα αντιμέτωποι με όλα όσα ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ σε ΑΓΩΝΙΣΜΑ. Με αυτό κατά νου πρέπει να υπολογίσουμε ότι ο μόνος κανόνας είναι αυτός της ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ με ΝΟΜΙΜΑ μέσα.

Ο κύριος σκοπός της ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ είναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ για την ΑΠΟΔΡΑΣΗ προς την ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ασκώντας ακριβώς όση βία είναι αναγκαία για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σχετικά άρθρα

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε «αυτοαμυνα βιντεο» θα βρείτε πολλά! Όμως, ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όσα ΛΕΓΟΝΤΑΙ ή ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΙ;