Αυτοάμυνα FAQ

Μπορείτε να θέσετε τις δικές σας ερωτήσεις μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Γενικές ερωτήσεις αυτοάμυνας

Ένα καλό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολύ περισσότερο από μόνο τεχνικές αυτοάμυνας. Περιλαμβάνει και όσα χρειάζεται κανείς να μάθει και να κάνει πριν καν χρειαστεί να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αυτά θέλουν κάποιον χρόνο, ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός, αλλά κάπου μεταξύ των 9-12 μηνών. Τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι λίγο ταχύτερα.

Ο ορισμός είναι παραπλανητικός. Ακόμη και η έννοια με την οποία χρησιμοποιείται είναι ανακριβείς. Ελάχιστες χρησιμοποιήθηκαν σε πολέμους και ήταν όλες οπλισμένες με τα όπλα της εποχής. Στην πραγματικότητα η πλειοψηφία έχουν δημιουργηθεί σε οικογενειακές σχολές με σκοπό την χρόνια μαθητεία. Η ρεαλιστική αυτοάμυνα για απλούς πολίτες δεν έχει τέτοιες απαιτήσεις και οδηγός της είναι μόνο ο νόμος.

Καθόλου! Ένα καλό πρόγραμμα ρεαλιστικής αυτοάμυνας διδασκόμενο από υπεύθυνους ανθρώπους που τεκμηριώνουν όσα λένε και κάνουν είναι υπεραρκετό.

Η τίμια απάντηση είναι «ΝΑΙ» όχι τόσο για τις πολεμικές τέχνες, αλλά για άθληση βαριάς επαφής που να έχει κάνει κανείς κάποια χρόνια σε αυτήν (πχ. πυγμαχία, τζούντο). Πρόκειται, δηλαδή, περισσότερο για θέμα εξοικείωσης στο περιβάλλον της μάχης σώμα με σώμα.

Η αυτοάμυνα είναι το τελευταίο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνουμε, αν δεν έχουμε καταφέρει να προστατευτούμε. Ουσιαστικά, πρώτα λαμβάνουμε τα μέτρα μας (αυτοπροστασία) και μόνο αν χρειαστεί, καταφεύγουμε στην αυτοάμυνα. Ας έχουμε πάντα στον νου μας ότι η αυτοάμυνα είναι νόμιμη, μόνο αν δεν υπάρχει αλλη διέξοδος. Θα πρέπει, δηλαδή, να μπορούμε να αποδείξουμε ότι κάναμε τα πάντα προκειμένου να μετριάσουμε την κατάσταση ώστε να αποφευχθεί η συμπλοκή.

Πολύ καλή παρατήρηση. Θεωρούμε ότι ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να μην εμπλακεί σε βίαιο περιστατικό. Δεν θεωρούμε ότι η αυτοάμυνα είναι η λύση, είναι απλά η τελευταία λύση. Ας θυμόμαστε ότι κάθε φορά μου μπλέκουμε, μπορεί να είμαστε εμείς οι χαμένοι. Ποτέ δεν ξέρουμε με σιγουριά ποιόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τί μπορεί να κρύβει ο αντίπαλός μας. Για εμάς, η αυτοπροστασία είναι μονόδρομος.

Ερωτήσεις αυτοάμυνας για γυναίκες

Σίγουρα υπάρχουν. Πρέπει, όμως να αναρωτηθεί κανείς αν κάτι τέτοιο έχει νόημα για να μπορέσει μια γυναίκα να μάθει αυτοάμυνα. Οι συντριπτικές πιθανότητες είναι ότι θα έρθει αντιμέτωπη με κάποιον άνδρα, και μάλιστα πολύ πιο σωματώδη από αυτήν.

Εν συντομία, ΟΧΙ!
Ο βασικότερος λόγος είναι ότι αν δεν δοκιμάσει τον εαυτό της, τις τακτικές και τεχνικές που έχει μάθει σε έναν άνδρα που την «ζορίζει», είναι σαν να μην έχει μάθει τίποτα.
Διάβασε σχετικά το άρθρο: Εκπαίδευση αυτοάμυνας

Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά κάποιον αριθμό, ούτε για γυναίκες, αλλά ούτε και για άνδρες. Στη πραγματικότητα έχει να κάνει με το κατά πόσο νιώθει σίγουρη για όσα έχει μάθει έχοντας χρησιμοποιήσει τα απέναντι σε ανθρώπους που δεν της χαρίζονται. Αυτή είναι μάλλον η πιο τίμια εκτίμηση που θα μπορούσε να κάνει για τον εαυτό της.

Σχετικά με την ενότητα αυτή

Είναι πολύ εύκολο. Θα συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται στην σελίδα Επικοινωνία και, σύντομα, θα λάβετε την απάντησή μας με email ενώ παράλληλα, θα μπορείτε να την βρίσκεται και στην ενότητα αυτή.

Όχι όλες. Κάποιες ερωτήσεις έχουν ήδη απαντηθεί. Στην περίπτωση αυτή παραπέμπουμε τον ενδιαφερόμενο στην αντίστοιχη απάντηση.

Για τον λόγο αυτό, πριν κάνετε την ερώτησή σας, βεβαιωθείτε ότι αυτή δεν έχει ήδη απαντηθεί.

Πρόσφατα άρθρα

Σπρέι Πιπεριού

Για τον πολίτη, το πλεονέκτημα ενός μικρού μεγέθους δοχείου σπρέι πιπεριού είναι κυρίως η δυνατότητα να το μεταφέρει σε μια τσέπη. Το πρόβλημα με αυτό…; Είναι παράνομο!

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».

Aυτοάμυνα και προϊόντα

Aυτοάμυνα και προϊόντα της αγοράς

Όλοι έχουμε ακούσει για «όπλα» αυτοάμυνας ή ακουστικά πιο «σεμνά» προϊόντα αυτοάμυνας. Ένα σορό «θησαυρούς» και καλούδια. Το κοινό που έχουν όλα; Είναι ΌΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ κατά την Ελληνική νομοθεσία!