5 βασικές τεχνικές αυτοάμυνας

Στον κόσμο της αυτοάμυνας, οι βασικές τεχνικές αυτοάμυνας που διδάσκονται είναι αμέτρητες.

Τί γίνεται, όμως, όταν χρειαστεί κάποιος να προστατεύσει τον εαυτό του στην πραγματική ζωή; Πώς είναι δυνατόν σε δέκατα του δευτερολέπτου να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιά από όλες τις λεγόμενες «βασικές τεχνικές αυτοάμυνας» θα χρησιμοποιήσει; Και πόσο καλά τις γνωρίζει, δεδομένου του αυξημένου αριθμού τους;

Είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς στην σκέψη ότι χρειάζονται πολλές τεχνικές για να μπορέσει να αμυνθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να κάνουν πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα. Όμως, αν αναλογιστεί κανείς σε πρακτικό επίπεδο πόσος χρόνος χρειάζεται να εκδηλωθεί μια επίθεση και πόσες τεχνικές αυτοάμυνας εφαρμόζονται στον δρόμο, θα δει ότι μια επίθεση διαρκεί ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ και οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ είναι ελάχιστες 3-4 διαφορετικές και συνήθως είναι ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ τεχνικές.

Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται λοιπόν είναι απλά και λίγα:

  • Αν μια επίθεση διαρκεί δευτερόλεπτα γιατί πρέπει να μάθω μάχη διαρκείας; Δηλαδή γιατί να αναλώνομαι στο sparring και την αγωνιστική φιλοσοφία ανταλλαγής χτυπημάτων;
  • Γιατί να μάθω εκατοντάδες τεχνικές όταν 5-10 αρκούν; Δηλαδή πόσες τεχνικές μπορώ να εφαρμόσω σε μερικά δευτερόλεπτα;
  • Αν χρειάζονται μερικά ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ και ΛΙΓΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ γιατί να αφιερώσω ΧΡΟΝΙΑ σε μια ΣΥΝΘΕΤΗ τέχνη; Δηλαδή ποιές είναι οι πραγματικές μου ανάγκες και πόσο χρόνο διαθέτω;

Οι βασικές τεχνικές αυτοάμυνας που χρειάζεσαι

Οι τεχνικές αυτοάμυνας που χρειάζεται κανείς είναι μόνο 5 που καλύπτουν ευρύτατο φάσμα αναγκών και ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ το πολύ σε 5’’ για να δημιουργηθεί ΔΙΟΔΟΣ ΔΙΑΦΥΓΗΣ. Τα «όπλα» είναι τα εξής:

  1. Η βάση της γροθιάς. Η τεχνική είναι όμοια με την χρήση ενός σφυριού και αποτελεί την βασικότερη απ’ όλες τις φυσικές κινήσεις κτυπήματος.
  2. Η βάση της παλάμης. Η τεχνική παρομοιάζεται με το να «λιώνεις» βίαια ένα πορτοκάλι στο πρόσωπο. Αποτελεί την βασικότερη κίνηση απώθησης κινδύνου στον άνθρωπο.
  3. Ο αγκώνας. Η τεχνική του αγκώνα παρομοιάζει την κίνηση να πιάσει την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο για να την δέση. Αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» των άνω άκρων και έχει την μικρότερη πιθανότητα αυτοτραυματισμού λόγο μεγέθους της ευρύτερης περιοχής της κλείδωσης.
  4. Το γόνατο. Η τεχνική του γονάτου παρομοιάζει την κίνηση να ανεβαίνει κανείς ψηλό σκαλοπάτι ή τις σκάλες δύο-δύο. Αποτελεί το «βαρύ πυροβολικό» των κάτω άκρων και έχει την μικρότερη πιθανότητα αυτοτραυματισμού λόγο μεγέθους της ευρύτερης περιοχής της κλείδωσης.
  5. Το πόδι. Συγκεκριμένα το πάνω μέρος και, τα δάκτυλα του ποδιού. Η τεχνική παρομοιάζει την κίνηση που κλοτσάμε μια μπάλα φορώντας παπούτσι.

Σχετικά άρθρα

Σπρέι Πιπεριού

Για τον πολίτη, το πλεονέκτημα ενός μικρού μεγέθους δοχείου σπρέι πιπεριού είναι κυρίως η δυνατότητα να το μεταφέρει σε μια τσέπη. Το πρόβλημα με αυτό…; Είναι παράνομο!

5 Tips Αυτοάμυνας

5 Tips Αυτοάμυνας

Tip 1: Καλλιεργώντας καλές συνήθεις ασφάλειας, άρα και ΠΡΟΛΗΨΗΣ, πολύ σπάνια φθάνουμε στην ανάγκη να ασκήσουμε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, δηλαδή

Προστατευτικά Αυτοάμυνας

Εξοπλισμός Αυτοάμυνας

Είναι απαραίτητο να φέρει κανείς προστατευτικά όταν κάνει μαθήματα αυτοάμυνας; Και αν ναι, γιατί; Αυτό που πρέπει να