Βίντεο αυτοάμυνας: πόσο επικίνδυνα είναι;

Γύρω από την αυτοάμυνα, βίντεο που ανεβάζουν σχολές και μαθητές έχουν σαν σκοπό να εκπαιδεύσουν το κοινό τους online. Ο στόχος τους πιθανά είναι να πείσουν ότι οι τακτικές και τεχνικές τους είναι σωστές και ασφαλείς. Στην επιφάνεια, αυτή δεν είναι κακή πρακτική. Όμως, προκαλεί και μερικές εύλογες απορίες.

Ερωτήματα σχετικά με τα βίντεο αυτοάμυνας

Ποιοι είναι αυτοί που δείχνουν τέτοιες τεχνικές στα βίντεο;

Έχουν χρησιμοποιήσει όσα δείχνουν στην πραγματικότητα ή είναι θεωρία;

Πως εξασφαλίζει κανείς ότι όσα βλέπει σε βίντεο όντως λειτουργούν σε καταστάσεις ανάγκης χωρίς αντίπαλο να αντιστέκεται σθεναρά;

Μπορεί ο μέσος άνθρωπος να κάνει όσα βλέπει στο βίντεο ή όσα δείχνουν είναι μάλλον για «νεότερους»;

Βίντεο αυτοάμυνας: τεχνικές εκμάθησης

Βίντεο αυτοάμυνας θα βρείτε πάρα πολλά στο διαδίκτυο και με πολλές λεπτομέρειες για το τί υποτίθεται ότι δουλεύει. Όμως σχεδόν κανείς δεν περιγράφει τις πραγματικές διαστάσεις τις βίας, γιατί ουσιαστικά, κανείς από τους «δασκάλους» δεν την έχει βιώσει.

Παραθέτουμε ένα καλό παράδειγμα: Αυτό είναι που καθιστά τα βίντεο αυτά επικίνδυνα για όσους τα εκλάβουν ως εκπαιδευτικά.

Σε καμία περίπτωση μια σειρά τέτοιων βίντεο δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν έμπειρο στη βία δάσκαλο αυτοάμυνας. Όπως δεν μπορεί κανείς να μάθει να οδηγάει αυτοκίνητο από βίντεο, το ίδιο ισχύει για την αυτοάμυνα.

Η πραγματική εκπαίδευση με συνασκούμενους που δεν χαρίζονται και σωστή καθοδήγηση παραμένει απαραίτητη. Μην σας φοβίζει αυτό, υπάρχουν μέτρα ασφάλειας και προστατευτικά για άνδρες και γυναίκες κατά την άσκηση.

Πως να αποφύγεις έναν Καυγά

Ότι και να προωθεί οποιοσδήποτε αθλητικός σύλλογος ως αυτοάμυνα κάποιου είδους, κανένας δεν δίνει παρά λίγες στιγμές στην αρχή της εκπαίδευσης για το πως να αποφύγεις έναν καυγά. Το σύνολο της υπόδειξης είναι συνήθως μια πρόταση που πάει κάπως έτσι: «Δεν θα χρησιμοποιείς αυτά για να τσακώνεσαι». Όπως καταλαβαίνεται αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και λόγοι που πρέπει να συνοδεύουν τέτοια πρόταση. Ολόκληρα μαθήματα.

Στη συνέχεια, όλοι ξεκινούν με το πώς θα στέκεσαι, πως θα κάνεις μια γροθιά, πως να την εκτελέσεις πως να κλοτσήσεις, κλπ. Όμως, ένας καυγάς δεν ξεκινάει με το πως θα χτυπήσεις τον άλλον…

Ο περισσότερος άσχετος με τη βία κόσμος καταλαβαίνει ότι ένας καβγάς είναι το αποτέλεσμα συνήθως μιας κλιμακούμενης κατάστασης. Όσοι δεν έχουν μάθει να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορούν παρά να αποχωρίσουν πικραμένοι ή να οδηγηθούν στην συμπλοκή.

Βασικό στοιχείο για να αποφύγει κανείς έναν καυγά, είναι να μάθει ανθρώπινες δεξιότητες. Κάτι που δυστυχώς πολλοί, ακόμη και γονείς, δεν διδάσκουν. Μια καλή οργάνωση αυτοάμυνας θα τις περιλαμβάνει σίγουρα στο πρόγραμμα εκμάθησης αυτοάμυνας της με μεγάλη έμφαση και λεπτομέρεια, πάντα σε προσωπικό επίπεδο και όχι σε βίντεο.

Αυτοάμυνα, μαθήματα και εκπαίδευση

Κανείς δεν έγινε ειδικός σε κάτι απλώς παρακολουθώντας μία σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο αμφιβόλου εγκυρότητας και ποιότητας. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα όσα διδάσκονται σε αυτά, πιθανότατα να προκαλέσουν την οργή του θύτη. Αυτό σίγουρα θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη, με πιθανό κίνδυνο και για την ζωή μας ακόμα.

Γιατί;

Διότι ένας έμπειρος στη βία θήτης θα καταλάβει αμέσως ότι είστε αναποτελεσματικός, άρα και ανίδεος και ευάλωτος.

Τι σημαίνει αυτό δηλαδή, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τέτοιου είδους ταινίες ή βίντεο αυτοάμυνας;

Όχι βέβαια. Απλά θα πρέπει να επαληθεύουμε αυτά που είδαμε με τον δάσκαλό μας. Έναν έμπειρο, καλά εκπαιδευμένο και υπεύθυνο άνθρωπο που είναι σχετικός με το θέμα και όχι με κάποια αθλητική μορφή αυτοάμυνας. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα μας δείξει τί από όλα αυτά που είδαμε είναι πραγματικά ασφαλές και τί είναι επικίνδυνο. Θα μας δείξει επίσης εναλλακτικές μεθόδους αυτοάμυνας που θα ταιριάζουν καλύτερα στον δικό μας σωματότυπο και στην δική μας ψυχοσύνθεση.

Αυτό που θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχουμε στον νου μας είναι ότι ο αντίπαλος (θύτης) δεν θα είναι ο φίλος μας όπως ο συνασκούμενός μας. Δεν θα μας βοηθάει να κάνουμε την εκάστοτε τεχνική, όπως πολύ βολικά δείχνουν στο κάθε βίντεο. Θα είναι ένας άγνωστος που έχει ένα και μόνο πράγμα στο μυαλό του: να μας βλάψει.

Βασικές αρχές αυτοάμυνας

Όσο περίεργο και να σας φαίνεται, ο σκοπός της αυτοάμυνας δεν είναι να εμπλακεί κανείς για να νικήσει σε μια συμπλοκή, αλλά να απεμπλακεί για να αποδράσει από μια συμπλοκή. Αυτή ή πράξη είναι πολύ ευκολότερο να πείσει τις αρχές για την νόμιμη αυτοάμυνα άρα και να εξασφαλίσει την αποφυγή νομικών κυρώσεων, παρά το πρώτο. Είναι επίσης και πολύ ασφαλέστερη για την υγεία και ίσως τη ζωή μας.

Για να γίνει αυτό εφικτό, χρειάζεται εκπαίδευση σε οργάνωση που γνωρίζει καλά και τον νόμο και τις τακτικές και τεχνικές των βασικών αρχών της αυτοάμυνας.

Όποιος διδάσκει οτιδήποτε άλλο χωρίς αυτά να πρωτοστατούν, απλά προετοιμάζει κόσμο για καυγάδες και τις συνέπειές τους.

Αυτοάμυνα Δρόμου

Αυτό ακούγεται όλο και πιο συχνά, αυτοάμυνα δρόμου

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και ειδικά όταν ακούγετε από αθλητές;

Πέρα από το γεγονός ότι η αυτοάμυνα δρόμου δεν έχει ουδεμία σχέση με τον αθλητισμό και τους αθλητές οι οποίοι το προωθούν. Μιλάμε για καταστάσεις ανεξέλεγκτες και άκρως επικίνδυνες. Καταστάσεις στις οποίες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί θετική έκβαση υπέρ σου.

Ας υποθέσουμε ή ακόμη δεχτούμε ότι μαθαίνει κανείς αυτοάμυνα σε έναν καλό και ευυπόληπτο αθλητικό σύλλογο…

Ο δράστης δεν θα γνωρίζει τίποτα από αυτά αλλά να είναι πολύ καλά εξασκημένος σε ύπουλες επιθέσεις και βρώμικες τεχνικές, οπλισμένος και μάλλον με πολύ περισσότερη εμπειρία του δρόμου απ’ ότι ένας καλογυμνασμένος αθλητής.

Που ακριβώς λοιπόν βοηθάει ο αθλητισμός (πέρα από τον στίβο) σε έναν τέτοιο αποφασισμένο αντίπαλο…;

Μαθήματα Krav Maga

Η αυτοάμυνα του ισραηλινού στρατού και του πολίτη. Τουλάχιστον έτσι περιγράφεται στις διαφημίσεις και το μάρκετινγκ. Η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό για έναν νέο και σχετικά δυνατό άνδρα ή έναν μεσήλικα ο οποίος δεν έχει «αφεθεί» σωματικά, αλλά μέχρι εκεί…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του συστήματος είναι ότι δεν καλύπτει επαρκώς τις άλλες κατηγορίες ανθρώπων που δεν είναι νέοι και δεν είναι και επαρκώς γυμνασμένοι. Αυτός είναι και ο λόγος που εκπαιδεύονται στρατιώτες στο Κράβ Μαγκά με ένα πρόγραμμα πέντε εβδομάδων στον Ισραηλινό Στρατό από το 2013 (πριν από τότε από το 1948 ήταν για 1 εβδομάδα). Τώρα το πόσα από αυτά θα συγκρατήσει κανείς από όλα όσα έμαθε και θα μπορεί να κάνει σε πραγματικές συνθήκες με μόνο 1 ώρα την ημέρα σε 5 εβδομάδες εκπαίδευσης… άγνωστο.

Όσο για τους πολίτες, επειδή συνήθως δεν βρίσκονται στην ίδια ηλικία ή φυσική κατάσταση με στρατιώτες, το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια! Αυτό δεν το καθιστά πάντα εύκολο να συμμετέχει κανείς που έχει πολλαπλές ευθύνες (οικογένεια εργασία κλπ), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην τελειώνουν καν τις πρώτες από τις 7 ενότητες μάθησης οι οποίες χωρίζονται σε συνολικά 16 επίπεδα!

Δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τον μέσο μεσήλικα/η να κάνει όσα κάνει ένας νεαρός στρατιώτης. Η αυτοάμυνα καθαυτού πρέπει να είναι πολύ πιο λιτή για να μπορέσει ο μέσος άνθρωπος πρώτον, να βρει τον χρόνο να ασχοληθεί σοβαρά. Και δεύτερον, να αφομοιώσει λίγες αλλά καλά δουλεμένες βασικές αρχές, τακτικές και τεχνικές.

Όσοι θεωρούν ότι έχουν τον χρόνο το χρήμα και την διάθεση να μάθουν ένα σύνθετο και χρονοβόρο σύστημα όπως το Krav-Maga θα είναι όντως ικανοί να το εφαρμόσουν αποτελεσματικά σε περίπου 7-8 ίσως και περισσότερα χρόνια. Όσο περισσότερη περιπλοκότητα περιέχει ένα σύστημα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται.

Μαθήματα αυτοάμυνας

Τα μαθήματα αυτοάμυνας πρέπει να ακολουθούν πολύ διαφορετική πορεία από αυτήν του μαχητικού αθλητισμού. Βασικά στοιχεία που καθορίζουν τις τακτικές και τεχνικές ενός συστήματος αυτοάμυνας για τον μέσο άνθρωπο είναι λίγα αλλά πολύ σημαντικά.

Τα στοιχεία αυτά είναι:

 1. Λίγες
 2. Απλές
 3. Εύκολες
 4. Επιθετικές
 5. Ρεαλιστικές

Αν δείτε να διδάσκονται πολλά, σύνθετα, δύσκολα, αμυντικά και επιδεικτικά, μιλάμε για τέχνη ή άθληση όχι αυτοάμυνα για όλους.

Η αυτοάμυνα πρέπει να μπορεί να ασκηθεί σε ώρα ανάγκης από τον μέσο άνθρωπο όχι μόνο από αθλητή ή στρατιώτη.

Μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες

Είναι απίστευτο το πόσες γυναίκες ενώ έχουν συνείδηση για το πόσο ευάλωτες είναι απλά δεν κάνουν τίποτα για αυτό. Οι λόγοι ποικίλουν, κάποιοι έχουν βάση ενώ άλλοι καμία.

Μερικοί από αυτούς είναι ότι:

 1. Έχουν πειστεί ότι όσα έχουν την ταμπέλα «πολεμικές τέχνες» έχουν να κάνουν με αυτοάμυνα. Σε αυτό έχουν δίκιο, διότι δεκαετίες ολόκληρες έτσι λανθασμένα προωθούνται. Το αποτέλεσμα είναι ότι όχι μόνο οι γυναίκες να το πιστεύουν, αλλά και οι άνδρες.
 2. Πιστεύουν ότι η αυτοάμυνα είναι μόνο για άνδρες κάτι το οποίο είναι πέρα για πέρα λάθος. Ειδικά όταν οι ίδιες είναι τόσο ευάλωτες και έχουν μεγάλη ανάγκη να μάθουν πως να προστατεύονται και στην ανάγκη να αμύνονται «με νύχια και δόντια» για την υγεία και ζωή τους. Περιστατικά που γυναίκες που χρειάστηκαν τέτοιες δεξιότητες και πλήρωσαν την ολιγωρία τους…, πολλά και λυπηρά. Με λίγη σωστή ενημέρωση, καθοδήγηση και εκπαίδευση θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
 3. Πιστεύουν ίσως ότι η εκμάθηση αυτοάμυνας είναι πολύ βίαιη για αυτές και σε αυτό δεν έχουν άδικο. Ειδικά αν λαμβάνουν μαθήματα αυτοάμυνας από μια σοβαρή οργάνωση. Όμως, καλό είναι να αναλογιστούν ότι ένας μεγαλόσωμος, δυνατός, επιθετικός ή μανιασμένος άνδρας με κακή πρόθεση θα τους κάνει πολύ χειρότερα. Πρέπει να μάθουν πως να χειριστούν τέτοιο τέρας
 4. Φοβούνται μην χτυπήσουν και κυρίως σοβαρά. Είναι αβάσιμος φόβος όταν φορά κανείς τα κατάλληλα προστατευτικά και ασκείται με ώριμους και σοβαρούς ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να αποδείξουν. Σε τέτοιες τάξεις όλοι καταλαβαίνουν τούς λόγους που βρίσκονται εκεί. Μαθήματα αυτοάμυνας κατά κανόνα πρέπει να προσομοιώνουν όσο γίνεται την πραγματικότητα για να μπορεί ο καθένας να μάθει να ξεπερνά το σοκ, τον φόβο, τον αποπροσανατολισμό και την σύγχυση ώστε να σωθεί.
 5. Δεν ενδιαφέρονται να επιδειχθούν ως δυνατές, μυώδεις και ικανές στις φίλες τους όπως γίνεται συχνά με τους άνδρες. Αυτό το βλέπουμε ως θετικό στοιχείο από την μία, αλλά ίσως να συμβάλλει και κατά μικρό βαθμό στη έλλειψη πυγμής να κινητοποιηθούν ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους αποτελεσματικά.
 6. Και τελευταίο και ίσως το πιο περίεργο απ’ όλα…, συχνά αποτρέπονται γιατί δεν έχουν όμορφες στολές που να αναδεικνύουν το κορμί τους όπως γίνεται σε γυμναστήρια.

Όπλα αυτοάμυνας

Η αυτοάμυνα συχνά συνδέεται με όπλα. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα η οπλοφορία είναι παράνομη. Αυτό οδηγεί με μονόδρομο σε είδη καθημερινής χρήσης που μπορεί να φέρει κανείς ή να βρει στο περίγυρό του. Αυτή η κατηγορία όπλων αναφέρεται ως πρόσφορα όπλα στη νομική γλώσσα και είναι τα μόνα είδη που είναι αποδεκτά σε δικαστήριο.

Αυτά τα νόμιμα όπλα περιλαμβάνουν ομπρέλα αυτοάμυνας και μπαστούνι αυτοάμυνας που με την σωστή χρήση κρατούν έναν επιτιθέμενο μακριά. Τα άλλα εξίσου νόμιμα πρόσφορα όπλα μπορεί να είναι χαρτοφύλακας και τσάντα για μέση απόσταση και για κοντινή και πολύ πιο επικίνδυνα για τον χρήστη μιας και ο επιτιθέμενος είναι επίσης κοντά, στυλό, κλειδιά κλπ.

Με όλα αυτά τα είδη χρειάζεται και μια ελάχιστη εκπαίδευση με μαθήματα αυτοάμυνας που μπορεί και να αποδειχθεί πολύ αποτρεπτική ίσως και σωτήρια. Αυτά δεν μπορούν να μαθευτούν από βίντεο, παρά μόνο αν υπάρχει και ένας επιτιθέμενος που θα «δοκιμάσει» πολύ τον αμυνόμενο.

Μαθήματα Αυτοάμυνας Αθήνα, Τιμές

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Αθήνα, έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση αθλητικών συλλόγων πολεμικών τεχνών. Πολλοί καταφεύγουν σε βίντεο αυτοάμυνας για να καλύψουν γνώσεις και τεχνικές που θεωρούν απαραίτητες και χρήσιμες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ούτε η άθληση, ούτε η online ενημέρωση και εκπαίδευση μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική εκπαίδευση αυτοάμυνας.

Η άθληση καθαυτού είναι εξαιρετική ενασχόληση και ειδικά όταν ανάγεται σε τέχνη όπως περιγράφει η λέξη πολεμική τέχνη. Μαχητική σίγουρα μπορεί να είναι, αλλά το κατά πόσο «Πολεμική» είναι η άθληση παραμένει μυστήριο…

Η αυτοάμυνα όμως δεν είναι άθλημα. Είναι η πράξη σε στιγμές απειλής ή και ακραίου κινδύνου, που περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει ένα άθλημα.

Σχετικά άρθρα

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε «αυτοαμυνα βιντεο» θα βρείτε πολλά! Όμως, ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όσα ΛΕΓΟΝΤΑΙ ή ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΙ;