Εξοπλισμός Αυτοάμυνας

Είναι απαραίτητο να φέρει κανείς προστατευτικά όταν κάνει μαθήματα αυτοάμυνας; Και αν ναι, γιατί;

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στον νου μας είναι ότι η σωστή εκπαίδευση αυτοάμυνας είναι στη πραγματικότητα δραστηριότητα ΕΠΑΦΗΣ. Και μάλιστα, για όσους θέλουν να πάρουν το «μέτρο» τους στο πόσο αποτελεσματική ή αναποτελεσματική είναι η αυτοάμυνα που μαθαίνουν, τα μαθήματα αυτοάμυνας πρέπει να πραγματοποιούνται με σχετικά ΒΑΡΙΑ ΕΠΑΦΗ.

Βέβαια, κατά καιρούς, έχουμε λάβει, από τον κόσμο που μας παρακολουθεί κάποια αγωνιώδη ερωτήματα:

«Τι, θα με χτυπάνε;»
«Θα πονάω;»
«Υπάρχει περίπτωση να τραυματιστώ;»
… και πολλά άλλα ερωτήματα τέτοιας φύσης. Όλα λογικά.

Πραγματική Αυτοάμυνα και προστασία

Αναλογιστείτε το εξής:

Σε μια πραγματική κατάσταση συμπλοκής, όταν δηλαδή δεχτείτε επίθεση για οποιονδήποτε λόγο, τα παραπάνω ερωτήματα έχουν μία και μόνο απάντηση: ΝΑΙ. Και μάλιστα, μπορεί και χειρότερα!

Μπορεί κανείς να προετοιμαστεί για τέτοιο ενδεχόμενο μέσα από έναν χώρο εκπαίδευσης αυτοάμυνας;

Πόσο καλά θα εκπαιδευτεί αν δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της βίας, έστω και μέσα από κάποια ρεαλιστικά σενάρια;

Η απάντηση είναι πολύπτυχη και έχει να κάνει με το τι περιμένει κάποιος να μάθει όταν παρακολουθεί κάποια μαθήματα ή σεμινάρια αυτοάμυνας. Ζητάει να πάρει ένα χαρτί, θέλει να περάσει καλά, θέλει να αθληθεί ή θέλει να μάθει πως θα αντιμετωπίσει την πραγματική βία, όταν θα του χτυπήσει την πόρτα;

Η διδασκαλία αυτοάμυνας στην πράξη

Όσοι πραγματοποιούν διδασκαλία αυτοάμυνας ΧΩΡΙΣ ΕΠΑΦΗ, στη πραγματικότητα ασκούν «αυτοάμυνα ευσεβούς πόθου». Είναι σαν να διδάσκει κανείς οδήγηση, χωρίς ποτέ να μπει σε αυτοκίνητο.

Η ανέπαφη αυτοάμυνα είναι φτιαγμένη ειδικά για ανθρώπους που απλά θέλουν να ΛΕΝΕ ότι γνωρίζουν, αλλά στη πραγματικότητα νομίζουν ότι γνωρίζουν. Θεωρούν ότι είναι ασφαλείς επειδή δεν έχουν βιώσει πραγματική βία στο «πετσί» τους, ούτε αυτοί, αλλά ούτε και όσοι διδάσκουν τέτοια προσέγγιση.

Ξέρουμε, μπορεί κάποιοι να «ξινίζουν» με αυτή την θέση. Φανταστείτε όμως πόση βία έχει ασκηθεί σε ανθρώπους μέσα στο σπίτι τους, στον δρόμο κλπ.… Αρκεί να δούμε κάποια δελτία ειδήσεων για να διαπιστώσουμε ότι κάποιοι έχουν σακατευτεί ή και πεθάνει από το ξύλο!

Πώς μπορούμε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τόσο βίαιες καταστάσεις με επιτυχία, χωρίς να τραυματιστούμε στην διαδικασία;

Μέθοδος 1η: Ανίχνευσε την βία

Η βία έχει στάδια. Το ίδιο και η αντιμετώπισή της. Σε πρώτη φάση, πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε υπό ποιες συνθήκες ενδέχεται να κινδυνεύσουμε, πριν καν μπούμε σε κάποια διαδικασία να σκεφτούμε την αυτοάμυνα. Αυτό αποτελεί το βασικότερο στάδιο που ονομάζεται πρόληψη ή αλλιώς αυτοπροστασία.

Αν μάθουμε να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις (και υπάρχουν τρόποι), είναι πολύ πιθανό να μην εμπλακούμε ποτέ σε μια βίαιη κατάσταση.

Η αυτοπροστασία διδάσκεται και μπορεί να γίνει τρόπος ζωής. Καλό είναι να μάθουμε για την καταστολή της βίας αλλά θα πρέπει πρώτα να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψή της.

Μέθοδος 2η: Μάθε ρεαλιστική αυτοάμυνα

Καταλαβαίνουμε, είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς να ασκούν σε μια καθώς πρέπει ντυμένη με «πυτζάμες» τάξη, όλοι μαζί συγχρονισμένα τεχνικές με συντονισμένες κραυγές. Μοιάζει με χορογραφία.

Είναι αυτή, όμως, η εικόνα μιας πραγματικής επίθεσης στο σπίτι ή στον δρόμο;

Είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό να βλέπει κανείς εντυπωσιακές και περίπλοκες τεχνικές αυτοάμυνας να εκτελούνται σε ανθρώπους που συνεργάζονται πλήρως, στέκοντας ακίνητοι όσο ο άλλος «βαράει».

Μήπως είναι αυτή η εικόνα μιας πραγματικής επίθεσης στο σπίτι ή στον δρόμο;

Είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς αγώνες με δυνατούς, έντεχνους αντιπάλους να «μάχονται» στο ρινγκ για να νικήσουν έναν αγώνα ή το έπαθλο, καθώς το πλήθος βρυχάται.

Ίσως αυτή να είναι αυτή η εικόνα μιας πραγματικής επίθεσης στο σπίτι ή στον δρόμο;

Αν ρωτήσουμε ανθρώπους που έχουν δεχτεί βία θα μας πουν ότι:

«Καλά είναι αυτά, άλλα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα γιατί δεν προσπαθεί κανείς να τους «σκοτώσει στο ξύλο!»

Η ρεαλιστική αυτοάμυνα έχει επαφή και μάλιστα σχετικά βαριά επαφή!

Μέθοδος 3η: Προστάτευσε τον εαυτό σου

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λάβει κανείς, ώστε να πραγματοποιήσει ρεαλιστική προπόνηση αυτοάμυνας χωρίς άσκοπο και εξουθενωτικό τραυματισμό;

Είναι γεγονός ότι οι ενήλικες ειδικά έχουν ευθύνες που δεν μπορούν εύκολα να αποφύγουν. Οικογένεια, εργασία, προστατευόμενα μέλη κλπ.. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, ο τραυματισμός είναι ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας.

Η σωστή και συνετή λύση είναι τα προστατευτικά αυτοάμυνας που έχουν δημιουργηθεί από διάφορες βιοτεχνίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, βάση πολλών ετών εμπειρίας και δοκιμών.

Από αυτά υπάρχει μια τεράστια ποικιλία για όλα τα πορτοφόλια και γούστα. Το απαραίτητο στοιχείο όμως είναι να προσφέρουν επαρκή προστασία.

Ποια προστατευτικά θεωρούμε απαραίτητα από μιας αρχής;

Για τους άνδρες, η κάσκα, η μασέλα και το σπασουάρ. Για τις γυναίκες προσθέτουμε και έναν θώρακα. Φροντίστε να είναι καλής ποιότητας.

Στη συνέχεια, οτιδήποτε άλλο προστατευτικό για σημεία που έχουν δεχτεί προηγουμένως τραυματισμό (πχ. Γόνατο από ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.) και τέλος, σημεία που πονάνε με σκληρή επαφή σε σκληρά σημεία ή εξοπλισμό (π.χ. χέρια, κνήμες, αγκώνες κλπ.).

Όλα αυτά μπορεί να αποτελούν «σεβαστή» δαπάνη.

Όμως, αναρωτηθείτε πόσο καλλίτερα είναι αυτό από το να τραυματιστεί κανείς ή να πονάει χωρίς λόγο;

Έπειτα, αποτελούν δαπάνη που μπορεί να αγοραστεί σταδιακά, όπως παρουσιάζεται η ανάγκη. Ένα-ένα αν προτιμάτε αλλά, θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια επένδυση που στόχο έχει την ασφάλειά σας και δεν θα χρειαστεί να τα αγοράσετε ξανά. Και μάλιστα, επειδή τα σοβαρά σεμινάρια αυτοάμυνας έχουν σχετικά μικρή διάρκεια από μέρες μέχρι και μερικούς μήνες, κάποια από αυτά τα προστατευτικά μπορούν να μεταπωληθούν.

ΑΝ έχετε εγγραφεί σε σχολή πραγματικής αυτοάμυνας, για ένα πράγμα να είστε πάντως σίγουροι, θα σας χρειαστούν. Και θα είστε ευτυχείς για δύο πράγματα:

  1. Που εισακούσατε τις οδηγίες μας για τα πλέον απαραίτητα προστατευτικά αυτοάμυνας.
  2. Που θα μάθετε ρεαλιστική αυτοάμυνα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ!

Σχετικά άρθρα

Σπρέι Πιπεριού

Για τον πολίτη, το πλεονέκτημα ενός μικρού μεγέθους δοχείου σπρέι πιπεριού είναι κυρίως η δυνατότητα να το μεταφέρει σε μια τσέπη. Το πρόβλημα με αυτό…; Είναι παράνομο!

5 Tips Αυτοάμυνας

5 Tips Αυτοάμυνας

Tip 1: Καλλιεργώντας καλές συνήθεις ασφάλειας, άρα και ΠΡΟΛΗΨΗΣ, πολύ σπάνια φθάνουμε στην ανάγκη να ασκήσουμε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, δηλαδή