Πρόληψη: πώς να μην προκαλέσεις επίθεση

Κανείς «έχων σώας τας φρένας» δεν επιθυμεί να γίνει θύμα επίθεσης. Η έκβαση μίας επίθεσης βίας είναι τόσο απρόβλεπτη όσο και η φαντασία που διαθέτουμε. Η ανάγκη για πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Όταν αναφερόμαστε στην πρόληψη, πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν παράγοντες όπως ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ και ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ περιλαμβάνει όλα όσα κάνουμε για να μην φθάσουμε στην ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. Τόσο απλά. Αποτελεί το μεγαλύτερο και πλέον σημαντικό κεφάλαιο για επιτυχή αυτοπροστασία και αυτοάμυνα.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ καταλαμβάνει το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ μέρος σε διάρκεια σε μαθήματα αυτοάμυνας και το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος σε ΕΦΑΡΜΟΓΗ στην καθημερινότητά μας. Αντίθετα, η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ καταλαμβάνει το ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ μέρος στην ΕΦΑΡΜΟΓΗ και το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ μέρος στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Αυτή η «αντίστροφη» ιδιότητα είναι που κάνει τον περισσότερο κόσμο να πιστεύει ότι οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ, δηλαδή το «πως», έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη ΘΕΩΡΙΑ, δηλαδή το «γιατί». Μη κατανοώντας αυτή τη λεπτή αλλά ΜΕΓΙΣΤΗΣ σημασίας ΔΙΑΦΟΡΑ, ο κόσμος τελικά ΜΠΛΕΚΕΙ προκαλώντας, άθελά του, ΕΠΙΘΕΣΗ πολύ εύκολα.

Οι (κακές) ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ περιλαμβάνουν συμμετοχή σε πράγματα που ΜΕΙΩΝΟΥΝ την ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και την ΚΡΙΣΗ μας. Για παράδειγμα, μιλάμε ανέμελα στο κινητό καθώς περπατάμε, ή τραβάμε φωτογραφίες και βίντεο, έχουμε βαθιά συζήτηση με άλλο άτομο, έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.).

Οι ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ περιλαμβάνουν τις ΠΡΑΞΕΙΣ μας, όπως βίαιη συμπεριφορά, παρέα με «ύποπτους» ανθρώπους και επιλογή εργασίας σε επικίνδυνο περιβάλλον.

Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ περιλαμβάνει τον περιβάλλοντα χώρο. Μπορεί να είναι ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ή χώρος που βρισκόμαστε τυχαία (π.χ. γραφείο, κατάστημα, κατοικία, απομονωμένος δρόμος κτλ.).

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ περιλαμβάνει το επίπεδο ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ μας στις ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (κόσμια ή μη).

Σχολές αυτοάμυνας που δεν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στερούνται κάθε σοβαρότητας και σίγουρα δεν διδάσκουν αυτοάμυνα.

Σχετικά άρθρα

Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «Αυτοπροστασία», λίγοι κατανοούν τί ακριβώς σημαίνει. Το παράξενο είναι ότι κανένας δεν έχει επεκταθεί σε

Αναγνωρίζοντας τον θύτη

Αναγνωρίσε τον θύτη

Είναι δυνατόν να μπορείς να αναγνωσρίσεις τον θύτη και, κατά συνέπεια, να προστατευτείς από αυτόν, πριν καν προλάβει να δράσει;