Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Η σωστή κατανόηση του όρου «Αυτοπροστασία» και των κανόνων που τον διέπουν, συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην βελτίωση της ασφάλειάς μας. Ο όρος αυτοπροστασία περικλείει όλες τις πράξεις που λαμβάνουν μέτρα για την αύξηση του βαθμού ασφάλειας, είτε αναφερόμαστε στο σπίτι, είτε στο δρόμο είτε οπουδήποτε αλλού (στο χώρο εργασίας, σε χώρους αναψυχής…).

Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «Αυτοπροστασία», λίγοι κατανοούν τί ακριβώς σημαίνει. Το παράξενο είναι ότι κανένας δεν έχει επεκταθεί σε αυτό ώστε να δώσει και τις ανάλογες εξηγήσεις για το τί ακριβώς είναι και τι εμπλέκεται στην Αυτοπροστασία. Δηλαδή χρησιμοποιούν τον όρο για λόγους μάρκετινγκ χωρίς να διδάσκουν καμία από τις έννοιες και πρακτικές της Αυτοπροστασίας, ενώ στην καλύτερη περίπτωση τις αναφέρουν φευγαλέα λέγοντας συνήθως:

«Καλό είναι να μην παίζεις ξύλο στους δρόμους, αλλά αν χρειαστεί, δώσε τα όλα!»

Εγκληματική η έλλειψη πληροφοριών και οδηγιών για το τι μπορεί να κάνει κανείς ΠΡΙΝ φθάσει εκεί και ποιες είναι οι συνέπειες ΑΦΟΥ έχει φθάσει εκεί…

Στην κοινότητα αυτοάμυνας ακούγεται πιο συχνά άλλο ρητό:

«Η βία δεν συμβαίνει όπως ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι θα συμβεί.»

Ουσιαστικά, το μόνο πράγμα που είναι προβλέψιμο είναι το απρόβλεπτο!

Η βία δεν εμφανίζεται από το πουθενά, πάντα υπάρχει κάτι ή κάποιος που την προκάλεσε.

Παρακολούθηση υποψήφιου θύματος

Η Αυτοπροστασία στην πράξη

Εν ολίγοις, χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και τελικά, δράση για να εξελιχθεί μια κατάσταση σε βίαιη. Ωστόσο, επειδή εμείς δεν μυριστήκαμε αυτή την εξέλιξη ή δεν καταλάβαμε τι ήταν αυτό που βλέπαμε να ξετυλίγεται ώστε να το «μεταφράσουμε», δεν σημαίνει ότι έγινε δια μαγείας!

Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά όσες πληροφορίες παρέχουμε, πρέπει να ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ τι εμπλέκεται στη πράξη της βίας γενικότερα. Με την έννοια «κατανόηση» δεν εννοούμε να κάνουμε αυτό που νομίζουμε.

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ΓΝΩΣΗΣ και της ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ. Όση υπάρχει μεταξύ της ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ και της ΣΟΦΙΑΣ. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει μέρος η βία. Για παράδειγμα, η σχέση μεταξύ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΒΙΑΣ. Γνωρίζουμε για αυτήν; Αν όχι, καλό είναι την κατανοήσουμε σε βάθος. Όπως θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την σχέση μεταξύ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ και ΒΙΑΣ.

Και αν δεν σας συγκινεί αυτή η έλλειψη κατανόησης, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ του τί νομίζουμε ότι συμβαίνει και της πραγματικότητας.

Όπως και με οποιοδήποτε ζήτημα ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας:

Αυτό που ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι γνωρίζουμε μπορεί να μας σκοτώσει.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις φαινομενικά «κανονικές» περιστάσεις που πίσω τους κρύβονται άλλα πράγματα. ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ!! Εδώ είναι όπου τα σήματα κινδύνου παρερμηνεύονται ή αγνοούνται έως ότου η κατάσταση μας δαγκώσει το χέρι.

Ποια σήματα κινδύνου είναι αυτά;

Οι συμπεριφορές που δεν επιφέρουν συνέπειες υπό ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνθήκες και που οδηγούν σε άγρια επίθεση υπό ΑΛΛΕΣ συνθήκες.

Αυτός είναι ένας λόγος που η βία μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητο και σχεδόν σουρεαλιστικό, ψυχοσωματικό σοκ. Μπορεί να έχουμε κάνει κάτι πολλές φορές χωρίς αυτό να έχει προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις. Αυτή η προκλητική συμπεριφορά μπορεί να έπιασε στο παρελθόν λόγω της ανεκτικότητας τρίτων, αλλά ξαφνικά να στραβώσει!

Η κύρια αιτία του διαφορετικού αποτελέσματος είναι η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ – δηλαδή η προσθήκη ενός βίαιου ανθρώπου που τυχαίνει να «μη σηκώνει μύγα στο σπαθί του!». Όταν συνδυάζονται αυτά τα δύο στοιχεία, τα αποτελέσματα είναι σχεδόν πάντα εκρηκτικά. Αναγνωρίζοντας αυτούς τους «άλλους» παράγοντες – και κατ’ επέκταση γνωρίζοντας πότε ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε ορισμένα πράγματα πιέζοντας την κατάσταση, γίνεται βασικό στοιχείο για να μην τις «φάμε».

Στον ιστότοπο αυτό σας παρέχονται εύκολες οδηγίες ώστε να κατανοήσετε το θέμα της Αυτοπροστασίας σε βάθος, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσετε ότι υποβόσκουν παράλληλα και εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα. Ενώ οι οδηγίες μας μπορεί να είναι σχετικά εύκολες, πολλοί άνθρωποι θα παρεξηγηθούν ή θα αντιταχθούν σε αυτό που λέμε (δεν πειράζει, θα μάθουν…). Άλλοι ακόμα που επιθυμούν να είναι καλύτερα ενημερωμένοι για αυτό το θέμα ίσως να θέλουν να μάθουν γιατί λειτουργεί όπως λειτουργεί. Για να αντιμετωπίσουμε και τις δύο πτυχές, προσφέρουμε παντού στον ιστότοπο συνδέσμους με πλήρη επεξήγηση των σημείων που κάνουμε.

SOCIAL MEDIA

Χρησιμοποιούμε cookies για καλύτερη πλοήγηση στο site. Αν συνεχίσετε την χρήση του, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.