Ανακαλύψτε τα οφέλη της πρακτικής αυτοάμυνας

Βρείτε και να γίνετε μέλος μιας ομάδας ή κοινότητας που προπονείται μόνο για ρεαλιστική και πρακτική αυτοάμυνα. Όχι για τέχνη ή αθλητισμό.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εισαγωγή

Η πρακτική αυτοάμυνα είναι μια πολύτιμη δεξιότητα, ιδιαίτερα στον σημερινό αβέβαιο κόσμο. Εξασκούμενοι στην πρακτική, ρεαλιστική αυτοάμυνα (κάτι φτιαγμένο με πρακτικό τρόπο για χρήση από όλους), μπορείτε να αποκτήσετε υψηλή αυτοπεποίθηση, απαραίτητη σε επικίνδυνες καταστάσεις. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ενδέχεται όλοι θα γίνουν θύμα της βίας, αλλά καλλίτερα είναι να γνωρίζει κανείς τι και πως να την αντιμετωπίσει. Αν μπορεί χωρίς καν να φτάσει στο σημείο που χρειάζεται να μπει σε κατάσταση αυτοάμυνας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρείτε και να γίνετε μέλος μιας ομάδας ή κοινότητας που προπονείται μόνο για ρεαλιστική και πρακτική αυτοάμυνα. Όχι για τέχνη ή αθλητισμό. Όχι μόνο θα μάθετε πώς να προστατεύεστε αποτελεσματικά από σωματικές επιθέσεις, αλλά θα αποκτήσετε επίσης επίγνωση της κατάστασης, καθώς και δεξιότητές επίλυσης προβλημάτων σε ένα ρεαλιστικά βίαιο περιβάλλον προσομοίωσης.

Η αυτοάμυνα με πρακτική εφαρμογή δεν παρέχει μόνο οφέλη προσωπικής ασφάλειας, αλλά παρέχει και ψυχολογικά οφέλη. Μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πιο ασφαλείς και λιγότερο ανήσυχοι, όταν αντιμετωπίζετε πιθανές απειλές ή αντιπαραθέσεις. Η σωστή προπόνηση αυτοάμυνας σας διδάσκει να σκέφτεστε γρήγορα και ήρεμα υπό πίεση και εάν χρειάζεται, να παίρνετε δύσκολες αποφάσεις. Πιθανότατα θα εκπαιδευτείτε να αποτρέπετε καταστάσεις και να αμύνεστε ενάντια σε έναν ή περισσότερους επιτιθέμενους, άοπλοι και οπλισμένοι χωρίς αυταπάτες. Θα σας υπενθυμίσει επίσης τις δυνάμεις σας και τι έχετε περάσει για να τα πετύχετε, όταν φανεί ότι χάνεται κάθε ελπίδα.

Οφέλη της Πρακτικής Αυτοάμυνας

Η αυτοάμυνα ασκούμενη με πρακτικό τρόπο με ανθρώπους που γνωρίζουν από την βία του «δρόμου» είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προσωπική προστασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοάμυνας. Η πρακτική αυτοάμυνα απαιτεί ένα χρονικό διάστημα αφοσίωσης και δέσμευσης, αλλά οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο. Το να μάθει κανείς πώς να αμύνεται ενάντια σε σωματικές απειλές, μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και υπόβαθρου εντός λογικών πλαισίων. Όμως, όποιος κάνει μια τόσο ευρεία δήλωση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα, κάνει κακό σε όλους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι δυνάμεις και οι δυνατότητες του καθενός είναι διαφορετικές και, ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της βίας πρέπει να λαμβάνει διαφορετική επιμόρφωση και εκπαίδευση.

Η σωστή εξάσκηση στην πρακτική αυτοάμυνα βοηθά στην οικοδόμηση δύναμης, ευκινησίας, συνολικής φυσικής κατάστασης, ελέγχου του μυαλού και της ψυχής κάποιου και της εστίασης στον τελικό στόχο. Αλλά, κυρίως το τι και πως να πράξει κανείς για να αποφύγει τέτοια κακοτοπιά. Το πιο προφανές πλεονέκτημα για τον μέσο κόσμο είναι η ικανότητα να αμυνθεί κανείς σωματικά σε μια επικίνδυνη κατάσταση, εάν είναι απαραίτητο. Το πρώτο οδηγεί στην ασφάλεια, το δεύτερο στην αβεβαιότητα. Όμως μαθαίνοντας ρεαλιστική και πρακτική εφαρμογή της αυτοάμυνας, ενισχύει επίσης την αυτοπεποίθηση αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας του ατόμου, όταν γνωρίζει ότι μπορεί να αμυνθεί αν χρειαστεί. Τέλος, εκτός από τις σωματικές δεξιότητες, διδάσκει σημαντικά μαθήματα για το σεβασμό προς τους άλλους και την ορθή κρίση σε ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα, τα οποία είναι ανεκτίμητα σε καθημερινές καταστάσεις σε όλη τη ζωή.

Βασικές τεχνικές

Εύκολη εκμάθηση.

Όσον αφορά τη ρεαλιστική αυτοάμυνα, υπάρχουν μερικές βασικές τεχνικές που είναι απλές στην εκμάθηση. Το κλειδί είναι αρχικά να τις εξασκείτε αργά και με συγκεκριμένο σκοπό, για να δημιουργήσετε συνάψεις στον εγκέφαλο και κινητήρια μνήμη στο σώμα, σταδιακά αυξάνοντας την ταχύτητά σας, μόνο αφού ολοκληρωθεί η ορθή εκμάθηση κάθε τεχνικής. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε αυτές τις τεχνικές για ανόητους ή εγωιστικούς λόγους, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να βλάψουν ένα άτομο. Έτσι η κακή χρήση τους μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως αδικαιολόγητη επίθεση και μπορεί να οδηγήσουν σε νομικές κυρώσεις.

Τα χτυπήματα, η πάλη και οι ρίψεις είναι μερικές από τις πιο θεμελιώδεις κινήσεις, με τα χτυπήματα να είναι τα απλούστερα και τα πιο εύκολα στην εκμάθηση για τον μέσο άνθρωπο. Όμως, όλα τα είδη μπορούν να γίνουν σε διάφορους συνδυασμούς, εφαρμόζοντάς τα ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων και τη σωματική διάπλασή σας. Ενώ μαθαίνετε αυτές τις τεχνικές, θα πρέπει να δημιουργείτε νοητές εικόνες για κάθε επίθεση και την έκβασή της και να επικεντρωθείτε στον τελικό στόχο, την επιβίωσή σας μέσο της επιθετικότητας και της νοοτροπίας σας. Η ισορροπία και ο έλεγχος ενώ χτυπάτε, είναι οι φυσικές πτυχές. θα πρέπει να τις εξασκήσετε μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση, πριν επιχειρήσετε υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας.

Σωματικά οφέλη

Βελτιωμένη φυσική κατάσταση.

Η βασική φυσική κατάσταση είναι αναπόσπαστο μέρος της αυτοάμυνας για τον οποιονδήποτε. Δεν λέμε ότι κάποιος δεν μπορεί να αμυνθεί αν δεν έχει φυσική κατάσταση, αλλά δεν χρειάζεται να βρίσκεται κανείς σε υπερβολικά υψηλή φυσική κατάσταση. Όμως, το να είναι κανείς σε φόρμα και υγιής, είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία και τη διασφάλιση της ικανότητας κάποιου να προστατεύει τον εαυτό του ικανότερα όταν χρειάζεται. Ένα μεσαίο επίπεδο φυσικής κατάστασης είναι χρήσιμο στην αυτοάμυνα στο δρόμο, επειδή ποτέ δεν ξέρεις σε πόσο δύσκολη κατάσταση μπορεί να βρεθείς. Ένα σχετικά καλά γυμνασμένο σώμα θα ανταποκριθεί πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, από ένα αγύμναστο σώμα που δεν έχει κινητική μνήμη και συντονισμό. Η φυσική κατάσταση περιλαμβάνει επίσης προπόνηση με αντίσταση, η οποία βοηθά στην οικοδόμηση μυϊκής δύναμης, καρδιοαναπνευστικής αντοχής και φυσικής αντοχής και επιπλέον προπόνηση ταχύτητας και εκρηκτικότητας. Επιτρέπει στους ανθρώπους να προετοιμαστούν καλύτερα για να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις, χωρίς να καταπονούνται ή να κουράζονται πολύ γρήγορα.

Η βελτιωμένη φυσική κατάσταση δεν σας κάνει μόνο σωματικά δυνατότερους και ταχύτερους, αλλά επίσης οξύνει τη διανοητική σας εστίαση σε μια στρεσογόνα κατάσταση.

Εγκεφαλικά οφέλη

Αυξημένη αυτοπεποίθηση για αυτοάμυνα.

Η αυτοάμυνα μπορεί να προσφέρει διάφορα εγκεφαλικά οφέλη, το πιο αξιοσημείωτο από τα οποία είναι η αύξηση της αφομοίωσης των πληροφοριών και της γρήγορης ανάλυσής τους. Αυτό είναι ανεκτίμητο για τη Χωροταξική Επίγνωση, την Εκτίμηση Κινδύνου και την Επίγνωση Κατάστασης άρα και προετοιμασία για δράση. Επίσης, κάνει τους ανθρώπους σκληρούς διανοητικά και ψυχολογικά τονώνει την αυτοπεποίθηση. Αυτή η αυξημένη αυτοπεποίθηση επιτρέπει στα άτομα να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν ή θα «συντριβούν» σε μια αντιπαράθεση. Επιπλέον, το να μπορεί κανείς να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι του σωματικού κινδύνου, μπορεί όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, να οδηγήσει σε αισθήματα ασφάλειας, τα οποία είναι απαραίτητα για την ψυχολογική ευεξία. Η κατοχή των απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων για την αυτοάμυνα στο δρόμο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μιας αίσθησης δύναμης και ελέγχου σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

Χωρίς αμφιβολία, το να μάθει κανείς πώς να ανταποκρίνεται κατάλληλα μπροστά στον κίνδυνο, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του, επιδεικνύοντας την ικανότητά του να προστατεύει τον εαυτό του. Η εκπαίδευση μέσω Παιχνίδι Ρόλων, Προσομοίωση και Σεναρίων είναι ζωτικής σημασίας για αυτόν τον σκοπό. Γνωρίζοντας ότι έχετε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας, σας δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν βγαίνετε στη γειτονιά σας ή και άγνωστες, επιτρέποντάς σας να μετακινηθείτε και να εξερευνήσετε ελεύθερα χωρίς φόβο ή άγχος για πιθανούς κινδύνους.

Κοινωνικά οφέλη

Αίσθηση ασφάλειας με έγκυρη εκπαίδευση αυτοάμυνας.

Η εκπαίδευση αυτοάμυνας έχει γίνει ουσιαστικό μέρος της σύγχρονης ζωής για πολλούς ανθρώπους, αλλά η σημασία της διαφεύγει στους περισσότερους. Με τον αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων, ιδιαίτερα στους δρόμους μας, η εκμάθηση ορισμένων δεξιοτήτων αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας είναι κρίσιμη. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε να εφαρμόσετε αποτελεσματικές τεχνικές αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας υπό φυσικοψυχολογική πίεση, μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση ασφάλειας όταν είστε μόνοι στο κοινό. Μας δίνει την αυτοπεποίθηση να κυκλοφορούμε χωρίς να ανησυχούμε για πιθανούς κινδύνους επειδή μαθαίνουμε να έχουμε τον νου μας.

Τα μαθήματα αυτοάμυνας μπορούν να σας διδάξουν βασικές δεξιότητες, όπως τις απαραίτητες τακτικές δεξιότητες για να παραμείνετε ασφαλείς. Δεξιότητες πριν από τη συμπλοκή, δεξιότητες κατά την διάρκεια της συμπλοκής και ότι χρειάζεται μετά τη συμπλοκή. Ακόμη και να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με πρόσφορα όπλα, εάν είναι απαραίτητο. Αυτές οι δεξιότητες είναι χρήσιμες για τη συνολική σας άμυνα ενάντια σε ψυχολογικές και σωματικές επιθέσεις και σε κάθε άλλη απειλητική κατάσταση που μπορεί να συναντήσετε στο σπίτι, στη δουλειά, στο όχημά σας και στο δρόμο. Επιπλέον, αυτά τα μαθήματα επιτρέπουν τη σωματική άσκηση, η οποία ωφελεί τη συνολική υγεία και φυσική κατάσταση.

Πρακτικές Εφαρμογές

Ρεαλιστική Προστασία με ρεαλιστικές δεξιότητες αυτοάμυνας.

Η αυτοάμυνα είναι μια δεξιότητα που θα πρέπει ιδανικά να μαθαίνεται και να ασκείται τακτικά από όλους που νιώθουν ότι την έχουν ανάγκη, έως ότου κάποιος αποκτήσει υψηλή ικανότητα. Είναι κρίσιμο να γνωρίζει να αμυνθεί κανείς ενάντια σε φυσικές απειλές, μόνος ή με άλλους (π.χ. οδηγίες προς μέλη της οικογένειας σε κρίσιμη κατάσταση). Όσον αφορά την αυτοάμυνα στο δρόμο, οι πρακτικές εφαρμογές είναι απαραίτητες και πρέπει να έχουν δοκιμαστεί εξαντλητικά με ρεαλιστικό τρόπο σε χώρο με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την βία. Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν θα συμβεί το κακό σε εσάς ποτέ, αλλά μόνο μία φορά μπορεί να είναι και η τελευταία που θα δείτε το φώς της ημέρας.

Αξίζει να λησμονήσετε τέτοιες δεξιότητες για λάθος πιστεύω;

Οι πρακτικές δεξιότητες αυτοάμυνας είναι απαραίτητες για την επιβίωση σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο. Τεχνικές αυτοάμυνας, όπως ο έλεγχος απόστασης, οι τακτικές απεμπλοκής οι εύκολες στην εφαρμογή μέθοδοι χτυπήματος και, η όρθια πάλη μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ενός ατόμου από σωματική βλάβη, εάν έρθει αντιμέτωπος με τη βία. Αυτές οι τεχνικές μπορούν επίσης να δώσουν σε κάποιον χρόνο να ξεφύγει από μια επικίνδυνη κατάσταση.

Η αυτοάμυνα περιλαμβάνει επίσης νοητικές στρατηγικές και τακτικές όπως η διατήρηση σταθερής εγρήγορσης, άρα και γενικότερης επίγνωσης την αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων ή γνωστών βίαιων περιοχών και τη προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο σενάριο επίθεσης, μαθαίνοντας να χρησιμοποιείς όπλα ευκαιρίας που βρίσκονται είτε γύρω σου είτε πάνω σου.

Σημαντική σημείωση όσον αφορά την χρήση όπλων:

Η κατοχή, η μεταφορά και ιδιαίτερα η χρήση αμυντικού όπλου όπως σπρέι πιπεριού ή πιστολιού αναισθητοποίησης

είναι παράνομη στην Ελλάδα και επισύρει ποινή ανάλογα με τις βλάβες που έχουν προκληθεί.

Συμπέρασμα

Ενδυναμώστε τον εαυτό σας με ρεαλιστικές δεξιότητες αυτοάμυνας.

Είναι κρίσιμο να γνωρίζουν όλοι τις περιπτώσεις βίας στους δρόμους μας και να ξέρουν πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους αν χρειασθεί. Οι σωστές δεξιότητες αυτοάμυνας είναι χρήσιμες όχι μόνο για σωματική άμυνα αλλά και για ψυχολογική ενδυνάμωση. Το να ξέρει κανείς πώς να αμύνεται ενάντια σε μια επίθεση, μπορεί να προσφέρει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει την καθημερινότητά του, χωρίς να αισθάνεται άγχος ή φόβο.

Όταν απειλούμαστε, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε άλλους για να μας βοηθήσουν. Πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύουμε τον εαυτό μας ανά πάσα στιγμή. Η κατανόηση των τακτικών αυτοάμυνας, μπορεί να μας επιτρέψει να αντιδράσουμε γρήγορα και με ασφάλεια. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η αποτροπή ενός επιτιθέμενου μέσω λεκτικών ενεργειών ή περισσότερων σωματικών μέτρων, όπως ο περιορισμός του ή η απομάκρυνσή του.

SOCIAL MEDIA

Χρησιμοποιούμε cookies για καλύτερη πλοήγηση στο site. Αν συνεχίσετε την χρήση του, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.