Η άνοδος της εγκληματικότητας στην Ευρώπη

Πριν αναφερθούμε σε αριθμούς και στατιστικά στοιχεία, μάλλον όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η βία και η εγκληματικότητα στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη έχουν φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Μπορεί οι απλοί πολίτες να μην έχουν τους αριθμούς, μάτια όμως έχουν και βλέπουν.

Αποκήρυξη Συγγραφέως: Η πλειονότητα των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για αυτό το άρθρο έχουν ληφθεί από την Έκθεση Εγκληματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας που διέρρευσε στον τύπο το 2011. Λάβετε υπόψη ότι κάποιοι αριθμοί που χρησιμοποιούμε για στατιστικούς σκοπούς είναι πάντα κατά προσέγγιση. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε και μεγάλη εμπιστοσύνη σε πολλούς στατιστικούς αριθμούς για τον απλό λόγο ότι η εγκληματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταγραφεί με ακρίβεια, ακόμα και για την Αστυνομία.

Περιπλέκοντας το πρόβλημα περισσότερο, δεν υπάρχει ακριβής τρόπος να γνωρίζουμε πόσα εγκλήματα διαπράττονται κάθε μέρα αφού πολλά από αυτά δεν καταγράφονται. Οι αριθμοί αυτοί μας δίνουν μόνο μια πολύ γενική ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο της βίας. Εν ολίγοις, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε και αυτές τις ελλείψεις στο βάθος του νου σας και θα καταλάβετε ότι να νέα δεν είναι καλά. Παρά ταύτα, όποιος επιθυμεί να μάθει τα σύγχρονα στατιστικά δεν έχει παρά να ψάξει στο διαδίκτυο με τον όρο «χάρτης εγκληματικότητας».

Όταν βλέπετε το βραδινό δελτίο ειδήσεων, ανησυχείτε; Αποθαρρύνεστε μετά την ανάγνωση της εφημερίδας; Σας στεναχωρεί αυτή η κατάσταση; Ο Έλληνας πολίτης κατατάσσει πλέον το βίαιο έγκλημα και τις διαρρήξεις ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του και αυτό δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη. Είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακά απότομη αύξηση κατά τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία για το έτος 2011. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης δείχνουν την ωμή πραγματικότητα όπως διαδραματίζεται σε όλη τη χώρα.

Εγκληματικότητα: αριθμοί και στατιστικά στοιχεία

Κατά τη διάρκεια του 2011, οι αριθμοί σε συντομία έχουν ως εξής:

Διάρρηξη – Κάθε μία ώρα διαπράττονται 11 κλοπές και διαρρήξεις. Αυτό σημαίνει μια κάθε 5 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα!

Ληστεία – Κάθε μία ώρα διαπράττεται 1 ληστεία.
Περίπου 185.000 άνθρωποι συνελήφθησαν για διάφορα εγκλήματα, 15.562 εκ των οποίων για ένοπλη ληστεία, ληστείες στα σπίτια, σούπερ μάρκετ, τράπεζες και αυτοκίνητα.

Ανθρωποκτονία – Κάθε δεύτερη μέρα διαπράττεται 1 ανθρωποκτονία.
Οι ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με κίνητρο τη ληστεία έχουν αυξηθεί 87% σε σχέση με το 2010. Η πλειονότητα των θυμάτων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, δηλαδή το πλέον αδύναμο μέρος του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία της αστυνομίας κατά την διάρκεια του 2011, είχαμε 184 ανθρωποκτονίες και 182 απόπειρες ανθρωποκτονιών, δηλαδή μόλις 12 λιγότερες!

Λίγα χρόνια αργότερα …

Βιασμοί – Το 2014 αναγγέλθηκαν από στις αστυνομικές αρχές της χώρας 1 βιασμός κάθε 2,5 μέρες και 1 απόπειρα κάθε 6 μέρες και, το 2015, 1 βιασμός κάθε 3 ημέρες και 1 απόπειρα την εβδομάδα.

Αυτοί οι αριθμοί, σύμφωνα με κοινωνιολόγους και εγκληματολόγους, είναι η «μικρή αλήθεια», καθώς αποτελούν μόλις το 6% με 8% αυτών που διαπράττονται στην χώρα μας.

Ενώ με έρευνες ενός εγκληματολόγου:

«Τα πραγματικά περιστατικά βιασμών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 4.000 τον χρόνο.»

Δηλαδή περίπου 11 βιασμοί την ημέρα!

Εγκληματικότητα: διαχείριση αποτελεσμάτων

Προς τιμήν της, η αστυνομία κατάφερε να λύσει με επιτυχία το 80% των περιπτώσεων των παραπάνω τύπων εγκλημάτων. Ένα αξιέπαινο ιστορικό σε σύγκριση με άλλες χώρες. Και τι μ’ αυτό;

Τα θύματα ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ θύματα… και είμαστε βέβαιοι ότι ΕΣΕΙΣ και οι ΔΙΚΟΙ σας δεν θα θέλατε να αποτελέσετε ένα από αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Και ακόμα ΔΕΝ έχουμε καλύψει τον αριθμό των εγκλημάτων που ΔΕΝ αναφέρονται και αποτελούν την πλειοψηφία. Είναι σαφές ότι η περασμένη εποχή του μπουγαδοκλέφτη έχει καταταχθεί στα βάθη του παρελθόντος. Το πρόσωπο της Ελλάδας σε σχέση με την εγκληματικότητα δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο.

Σε αυτό το κείμενο εξετάζουμε το έγκλημα και τη βία. Από την πλευρά μας, θέλουμε να κάνετε ΠΑΥΣΗ για μια στιγμή… και να αναλογιστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί σε σας ή την οικογένειά σας αν γίνεται εσείς τα θύματα και πώς θα σας επηρεάσει όλους.

Θα δώσουμε ειλικρινείς και εκτενώς ερευνημένες και συχνά δοκιμασμένες απαντήσεις για τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, καθώς και θα σας καθοδηγούμε μέσω αυτών των πληροφοριών. Πολλές ερωτήσεις θα απαντηθούν καθώς διαβάζετε και ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ. Άλλες που παραμένουν αναπάντητες μπορούν να απαντηθούν μόνο με άμεση επαφή με καλή σχολή αυτοάμυνας.

Η επιμόρφωσή σας πρόκειται να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος σε ό,τι αφορά θέματα Ασφάλειας και Αυτοπροστασίας. Ταυτόχρονα, σας συστήνουμε να περάσετε και στην πρακτική της Αυτοάμυνας επισκεπτόμενοι σοβαρό και έγκυρο εκπαιδευτήριο καθώς σας διδάσκουμε για τα διάφορα είδη της βίας, πόσο συχνά συμβαίνουν και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αποτρέψετε από το να συμβούν σε εσάς. Και αυτό γιατί ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να αμυνθεί με επιτυχία επειδή απλά και μόνο διάβασε για την βία. Η ενημέρωση είναι πάντοτε καλή, δεν είναι όμως από μόνη της αρκετή. Καθώς το κάνουμε αυτό, πρόκειται επίσης να εξηγήσουμε κάποια (συχνά παρεξηγημένη) ορολογία που χρησιμοποιείται συνήθως τόσο νομικά όσο και εγκληματολογικά.

Στην προσπάθεια να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς, έχουμε συμβουλευτεί δικηγόρους, διαβάσαμε βιβλία, μελετήσαμε ατελείωτες σελίδες στο διαδίκτυο, παρακολουθήσαμε πολλές παραστάσεις που μας περιγράφηκαν λεπτομερώς, αναλύσαμε στατιστικά στοιχεία και όλα όσα θα περιέγραφε κανείς ως άκρως βαρετά, ώστε να τα περιορίσουμε σημαντικά σε αυτή τη σειρά κειμένων.

Είναι πεποίθησή μας ότι με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και τι πιστεύουμε ότι είναι ακόμα να έρθει, είναι ζωτικής σημασίας να μάθει ο κόσμος τις Δεξιότητες της Ασφάλειας, της Αυτοπροστασίας και πιθανά ακόμα και αυτές της Αυτοάμυνας.

Με το σκεπτικό ότι η απόδειξη του παρελθόντος είναι και ένδειξη του μέλλοντος (παράφραση του τραγουδιστή Frank Zappa), αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι υπερβάλλουμε – το ευχόμαστε…, ο χρόνος θα δείξει…

Όμως, σε απάντηση, θα θέλαμε να τους ενθαρρύνουμε να κοιτάξουν γύρω τους τις συνθήκες που επικρατούν ΤΩΡΑ. Και κατόπιν, ας θυμηθούν το ΠΑΡΕΛΘΟΝ και το πώς ήταν η Ελλάδα πριν από 40 χρόνια στη δεκαετία του ’70 (και αν δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες ας ρωτήσουν τους μεγαλύτερους). Ίσως αυτοί να θυμούνται πως ήταν όταν οι άνθρωποι άφηναν τις πόρτες στο σπίτι τους και τα παράθυρα ξεκλείδωτα και κοιμόταν στη βεράντα ή την ταράτσα τους. Στοιχηματίζουμε ότι κανείς δεν το κάνει αυτό πια, ούτε κανείς περίμενε να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα…

Κλείνοντας, θέλουμε να πάρετε θάρρος από το γεγονός ότι θα βοηθηθείτε από ανθρώπους που έχουν ζήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις προσωπικής ασφάλειας και γνωρίζουν πώς να σας βοηθήσουν. Αρχίστε την μελέτη και θα σας εκπαιδεύσουμε σε αυτό το ταξίδι ασφάλειας και αυτοπροστασίας με μικρά και σταδιακά βήματα.

SOCIAL MEDIA

Χρησιμοποιούμε cookies για καλύτερη πλοήγηση στο site. Αν συνεχίσετε την χρήση του, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.