Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Ψάξτε το διαδίκτυο για αυτοάμυνα και βίντεο και θα εκπλαγείτε. Θα βρείτε πληθώρα βίντεο σχετικών με εκπαίδευση και μαθήματα αυτοάμυνας! Πιθανόν να χρειαστεί να πληκτρολογήστε «DVD Aytoamynas» μιας και η τεχνολογία του Βίντεο σε κασέτα έχει ξεπεραστεί. Οι περισσότεροι της νεότερης γενιάς απλά θα ψάξουν τις λέξεις αυτοάμυνα / aytoamyna ή self defense στο You Tube. Όπως και να ψάξει κανείς, κάτι σχετικό θα βρει. Όμως, εδώ γεννιούνται και πολλά ερωτηματικά όσον αφορά στο ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΟΥΝ στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ όσα ΛΕΓΟΝΤΑΙ ή ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ.

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο «αυτοάμυνα». Η τάση το κόσμου, ειδικά όσων δεν έχουν καθόλου επαφή με το αντικείμενο, είναι να βλέπουν όλα τα είδη πολεμικών τεχνών ως σχεδόν ίδια. Χτυπάνε, ρίχνουν, κλειδώνουν, χρησιμοποιούν εξωτικά όπλα κλπ. άρα είναι όλα πολεμική τέχνη και κατ’ επέκταση αυτοάμυνα

Η πραγματικότητα του θέματος Αυτοάμυνα και βίντεο

Στη πραγματικότητα, φιλοσοφικά απέχουν πολύ το ένα από το άλλο. Η πολεμική τέχνη σήμερα είναι ουσιαστικά μαχητική άθληση ενώ η αυτοάμυνα αποτελεί ΕΦΑΡΜΟΓΗ της ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΥ.

Για να γίνει πιο απτή η εξήγηση:

Η οδήγηση του οικογενειακού αυτοκινήτου και ενός οχήματος Φόρμουλα 1 είναι και τα δύο οδήγηση, αλλά όχι η ΙΔΙΑ οδήγηση και σίγουρα όχι το ίδιο ΟΧΗΜΑ.

Στην πραγματικότητα όταν παρακολουθεί κάποιος βίντεο αυτοάμυνας, συνήθως βλέπει το «πώς» να εφαρμοστεί μια τεχνική με έντεχνο τρόπο σε «φιλικό» περιβάλλον. Δεν υπάρχουν δηλαδή τα στοιχεία της σθεναρής αντίστασης, του απρόβλεπτου, του άγριου, του αδίστακτου, του αδυσώπητου, του «βρώμικου», του… καταλαβαίνετε… Όσα δηλαδή γίνονται σε έκρυθμες καταστάσεις της πραγματικής βίας στον δρόμο.

Όταν ΛΕΙΠΟΥΝ όλα αυτά τα προαναφερόμενα στοιχεία από ένα βίντεο αυτοάμυνας, στην ουσία αυτό που βλέπετε είναι μια ΕΠΙΔΕΙΞΗ.

Μπορείς να μάθεις από βίντεο αυτοάμυνας;

Τεχνικές ΙΣΩΣ, αυτοάμυνα ΟΧΙ.

Εξηγούμε τους λόγους:

 • Να κάνει κάποιος τεχνικές στον αέρα ή σε σάκο πιθανόν θα μάθει να τις εκτελεί. Το να εκτελεί κάποιος τεχνικές στον αέρα, μπορεί ίσως να τον βοηθήσει στο να δημιουργεί συνάψεις στον εγκέφαλο και να εκπαιδεύει την μηχανική μνήμη του σώματος, την κινησιολογία. Οι ίδιες τεχνικές εκτελεσμένες σε σάκο θα σκληρύνουν τα άκρα και αν γίνει σωστά θα αυξηθεί κατά πολύ η δύναμη των άκρων και του κορμιού. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είναι εφαρμογή σε αυτοάμυνα. Είναι απλά ασκήσεις ακριβείας ή απλή άσκηση.
 • Για να μάθει κανείς να εφαρμόζει τεχνικές, δεν έχει νόημα να τις δοκιμάζει με συνασκούμενο που συνεργάζεται. Πρέπει να υπάρχει αντίσταση, για να μπορέσει κάποιος να πάρει το «μέτρο του». Και μάλιστα, πρέπει να προβάλλεται σθεναρή αντίσταση, ώστε να μπορεί κάποιος να εκτιμήσει αν όντως μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε τεχνική αποτελεσματικά υπό συνθήκες φυσικοψυχικής πίεσης.
 • Οι φόρμες / χωρογραφίες που κάνουν σε κάποια παραδοσιακά συστήματα, δεν έχουν σκοπό να διδάξουν τεχνικές, όσο να μάθουν τον ασκούμενο να αυτοπειθαρχεί. Αυτό είναι σημαντικό αν θέλει κανείς να μάθει μια τέχνη, διότι αυτή η τεχνική ακρίβεια απαιτεί διάρκεια. Η τέλεια τεχνική έχει μεγάλη σημασία στην τέχνη. Αυτά ίσως να μπορούν να μαθευτούν από βίντεο, ειδικά αν ο παρουσιαστής εξηγεί βήμα-βήμα τι κάνει. Όμως, λείπει σαφώς το πνεύμα, ο στόχος και ο σκοπός της αυτοάμυνας. Αυτά πρέπει να τα ζει κάποιος μέσω βίαιης εφαρμογής σε σθεναρά αντιστεκόμενο αντίπαλο.
 • Μπορεί κάποιος να μάθει εκατοντάδες τεχνικές αυτοάμυνας, παρακολουθώντας βίντεο αυτοάμυνας σε οποιοδήποτε πηγή προαναφέρθηκε. Ακόμη και στον αέρα να τις εκτελεί. Τι γίνεται όμως όταν ο επιτιθέμενος δεν επιτίθεται με τρόπο που γνωρίζει ο αμυνόμενος; Τι γίνεται όταν η επίθεση είναι πισώπλατη; Τι γίνεται αν η επίθεση είναι εξαπίνης και «βρώμικη»; Τι γίνεται αν είναι ένοπλη; Και το χειρότερο… τι γίνεται όταν η «αντί-τεχνική» του αμυνόμενου δεν δουλέψει; Σε ποιόν μπορεί να απευθυνθεί, για να μάθει τι έκανε λάθος…, στο βίντεο αυτοάμυνας;
 • Κανένα βίντεο αυτοάμυνας δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν έμπειρο εκπαιδευτή ή να «ζορίσει» τον ασκούμενο όπως ένας άλλος ασκούμενος.

Μόνο με αυτά τα πέντε σημεία θα έπρεπε κανείς να καταλάβει ότι οι θέσεις του aytoamyna.com δεν περιέχουν την εκπαίδευση τεχνικών αυτοάμυνας μέσα από βίντεο αυτοάμυνας. Ίσως κάποια θεωρητικά μέρη της αυτοάμυνας και κάποιες πληροφορίες, αλλά όχι εφαρμογή.

Η Αυτοάμυνα του δρόμου είναι διαφορετική από βίντεο

Αν κάνουμε τον κόπο να αποστασιοποιηθούμε από τέτοιες «στείρες» επιδείξεις και να αναλογιστούμε την «πραγματικότητα του δρόμου», γρήγορα εντοπίζουμε σημαντικές διαφορές.

Στην βία που ασκείται στους δρόμους βλέπουμε τα εξής:

 • Μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό βίας είναι κλιμακούμενη. (Αλλιώς είναι ενέδρα για σκοπούς ληστείας, βιασμού ή δολοφονίας και σπάνια για απλό ξυλοδαρμό.)
 • Ενδέχεται να συμμετέχουν περισσότεροι από δύο. (Μια παρέα πολλών εναντίον ενός ή δύο.)
 • Είναι δυνατόν να ξεκινήσει με ασήμαντη αφορμή και να καταλήξει ακόμη και με φόνο. (Ακραίες περιπτώσεις αλλά υπαρκτές.)
 • Υπάρχει συνήθως βωμολοχία που προηγείται της βίας. (Πρόκειται για μέρος μιας διαδικασίας «ποζαρίσματος» .)
 • Συχνά οι συμμετέχοντες ξεκινάνε την βιαιοπραγία με σπρώξιμο. (Αρχέγονη έκφραση απώθησης της «ενόχλησης» ή κινδύνου.)
 • Το σπρώξιμο γρήγορα φτάνει στο «πιάσιμο χεριών». (Το γνωστό «πιάστηκαν στα χέρια»).
 • Η κατάσταση κλιμακώνεται μέχρι να φτάσουν να χτυπούν. (Αλλιώς είναι άλλη μορφή ενέδρας με «βρώμικο» εξαπίνης χτύπημα.)
 • Ανάλογα την περίπτωση και τους συμμετέχοντες τα πλήγματα μπορεί να είναι έντεχνα ή άτεχνα. (Έχει και πάλι να κάνει με αρχέγονα ένστικτα και πόσο καλά είναι κανείς εκπαιδευμένος.)
 • Αν το ένα ή και τα δύο μέλη είναι οπλισμένα, γρήγορα τραβιούνται και χρησιμοποιούνται όπλα, κατά κανόνα άτεχνα και με αγριότητα. (Χρειάζεται εξαιρετικά εκτεταμένη εκπαίδευση υπό σχεδόν πραγματικές συνθήκες, για να χρησιμοποιηθούν τα όπλα έντεχνα ή… ένα άτεχνο και απροετοίμαστο θύμα.)

Βίντεο αυτοάμυνας που περιέχουν τέτοια στοιχεία σπάνια προβάλλονται από οργανισμούς εξειδικευμένους στο είδος, διότι αντιλαμβάνονται την αξία της ρευστότητας της πραγματικότητας. Δεν είναι όμως ασυνήθιστο για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βγάλουν χρήμα, πουλώντας τεχνικές με τέτοια οπτικοακουστικά μέσα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι εκπαιδευτές από αθλητικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους.

Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι κανένας από τους δύο, ούτε οι αθλητές μαχητικής άθλησης δεν είναι οι κατάλληλοι. Χρειάζεται εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Μία που να είναι για τον μέσο άνθρωπο και όχι για αθλητές, άρα και εφικτή και ρεαλιστική ως προς την δυναμική και την πραγματικότητα της αυτοάμυνας που χρειάζεται κάποιος για τον δρόμο.

Τα συμπέρασματά μας για Αυτοάμυνα και βίντεο

Εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία απαιτούνται για καταστάσεις βίας «του δρόμου» και αυτά δεν τα παρέχει το αθλητικό πνεύμα, φιλοσοφία και προσέγγιση. Ακόμη και αν όσοι διδάσκουν τα κατά τα άλλα «πολεμικά συστήματα» που είναι «προσαρμοσμένα για τον δρόμο», παραμένουν ένα «οικογενειακό αυτοκίνητο».

Σχετικά άρθρα

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».