Aυτοάμυνα και προϊόντα της αγοράς

Πριν επιλέξεις ένα ή περισσότερα από τα λεγόμενα προϊόντα αυτοάμυνας, πληροφορήσου πρώτα αν όντως μπορούν να σε οηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης και μάθε αν είναι νόμιμα.

Όλοι έχουμε ακούσει για όπλα αυτοάμυνας ή «ακουστικώς πιο σεμνά», προϊόντα αυτοάμυνας. Λίγη έρευνα στο διαδίκτυο αποκαλύπτει σύντομα ένα σωρό ΜΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥΣ «θησαυρούς» και «καλούδια» για κάθε άνθρωπο που νιώθει απειλή.

Το κοινό που έχουν όλα;

Είναι ΌΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ κατά την Ελληνική νομοθεσία! Άρα δεν μιλάμε για νόμιμη αυτοπροστασία (γιατί πρέπει να το φέρει κάποιος) και ΣΙΓΟΥΡΑ όχι νόμιμη αυτοάμυνα (γιατί αν το χρησιμοποιήσει κάποιος κατηγορείται για αυτό).

Δεν λέμε ότι δεν υπάρχει ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε αυτά, αλλά συχνά η ΚΑΤΟΧΗ τους και σίγουρα η ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ τους, έχει ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Η ΧΡΗΣΗ δε… έχει συχνά ΒΑΡΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

Η απόφαση να φέρει κάποιος όπλα υπό αυτές τις συνθήκες, ενέχει συνεπώς και το ανάλογο ΡΙΣΚΟ.

Και καλά…, ΔΕΝ θα το ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ για ψήλου πήδημα, δεν είσαι δα και εγκληματίας! Όμως, στα μάτια του νόμου δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις. Υπάρχει ο ΝΟΜΟΣ! Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αυτοάμυνας.

Όπλα αυτοάμυνας

Ανατρέξτε και πάλι στη δεύτερη παράγραφο του προηγούμενου τίτλου πριν συνεχίστε.

Σε πρακτικό επίπεδο και με τις λογικές αρχές αυτοάμυνας, σίγουρα είναι καλύτερο να είσαι ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΣ παρά ΑΟΠΛΟΣ. Τουλάχιστον από την σκοπιά του εν δυνάμει επιτιθέμενου ή αμυνόμενου. Για τον αμυνόμενο ο οποίος όμως συμπεριφέρεται έννομα (φέρει η σηκώνει πρόσφορο όπλο), εφόσον υποψιάζεται ή γνωρίζει ο ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΣ, ότι ο εν δυνάμει επιτιθέμενος είναι οπλισμένος, ΟΠΛΙΖΟΝΤΑΣ τον εαυτό του με πρόσφορο όπλο, αποτελεί «σκληρό» στόχο για τον επιτιθέμενο. Δηλαδή, ο νόμιμα οπλισμένος αμυνόμενος, ΙΣΩΣ αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για έναν άοπλο επιτιθέμενο και αναλόγως το όπλο του, ίσως και για ΕΝΟΠΛΟ επιτιθέμενο.

Βέβαια, ο κάθε εγκληματίας πιθανόν να σχεδιάσει την επίθεση του, όταν είσαι ευάλωτος… δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Όμως, είναι πολύ ευκολότερο να επιτεθεί σε «μαλακό» στόχο, πράγμα που αποφασίζει σε δευτερόλεπτα. Αυτό έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, που έχουν γίνει από επιστήμονες. Μια πολύ γνωστή είναι η μελέτη Greyson-Stein.

Κινδυνεύω από προϊόντα αυτοάμυνας;

Συχνά αυτά τα μη θανατηφόρα «όπλα αυτοάμυνας» πωλούνται με τις ουδέτερες ονομασίες όπως «μπρελόκ αυτοάμυνας» ή «μπαστούνια αυτοάμυνας» ή «στυλό αυτοάμυνας». Τα πιο κραυγαλέα είναι «συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης» ή «σπρέι αυτοάμυνας».

ΌΛΑ εκτός του ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ έχουν το ίδιο βασικό ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ, πρέπει να είσαι ΚΟΝΤΑ, για να κάνεις χρήση όπλου για αυτοάμυνα.

Οι συνέπειες αυτού;

Ναι μεν «σκληραίνουν» τα χέρια, όμως, παραμένεις ΚΟΝΤΑ στα (πιθανόν οπλισμένα) χέρια του επιτιθέμενου, όπου εκεί ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ σχεδόν το ΙΔΙΟ, με το να είσαι ΑΟΠΛΟΣ!

Σχεδόν ΟΛΑ εκτός από το σπρέι πιπεριού μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ή και επικίνδυνη σωματική βλάβη (που σε εξαιρετικές καταστάσεις ίσως να είναι και θανατηφόρα).

Τι ζημιά μπορούν να κάνουν τα προϊόντα αυτοάμυνας;

Το μπρελόκ αυτοάμυνας kubotan σκίζει δέρμα και μπορεί με ένα δυνατό χτύπημα στο κρανίο, να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία σε αυτό και τον εγκέφαλο (γι’ αυτό και Kubotan νόμιμο δεν υπάρχει). Το στυλό αυτοάμυνας το ίδιο, όπως και το μπαστούνι αυτοάμυνας, ενώ η συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες στη καρδιά.

Παρά ταύτα, κάποια «εξειδικευμένα όπλα» για αυτοάμυνα όπως το μπρελόκ αυτοάμυνας kubotan και το στυλό αυτοάμυνας έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Ένα καλά φτιαγμένο μεταλλικό ή στιβαρό ξύλινο στυλό μπορούν κάλλιστα να κάνουν την ίδια δουλειά. Ακόμη και ένας οικονομικός αλλά στιβαρός μικρός φακός αποτελλεί μια ισάξια ή και καλύτερη και συνάμα νομότυπη λύση.

Όμως, ανάμεσα σε όλα αυτά, ΜΟΝΟ το ΣΠΡΕΙ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΠΙΠΕΡΙΟΥ επιτρέπει την χρήση του από κάποια απόσταση (δεν συζητάμε για πιστόλια αυτοάμυνας). Και, ΜΟΝΟ όσα έχουν υψηλό περιεχόμενο καψικαϊνης.

Προσοχή! Δεν είναι όλα τα ίδια! Τα «φτηνά» σπρέι δεν προσφέρουν αρκετή εμβέλεια. Όσα βγάζουν λεπτή δεσμίδα (βελόνα), απαιτούν καλή στόχευση για να πετύχετε το πρόσωπο (να το έχετε υπόψη σας υπό συνθήκες πίεσης).

Προτιμότερο είναι το είδος σπρέι πιπεριού που δημιουργεί κώνο (νέφος) με το πάτημα της ασφάλειας. Πρέπει να έχει αρκετό προωθητικό και να είναι υπό μπόλικη πίεση (3bar+), για να χρησιμοποιηθεί από τουλάχιστον 2 μέτρα. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα πρέπει να εξαφανιστείτε από τη σκηνή ΑΜΕΣΑ!

Νεα προϊόντα αυτοάμυνας

Κάποια είδη νεότερης τεχνολογίας όπως εκτοξευτήρες καψικαΐνης, έχουν την μορφή πιστολιού και εκτοξεύουν μπίλιες πιπεριού με μεγάλη ταχύτητα (100μ/δ). Είναι οδυνηρά στην επαφή και εξίσου οδυνηρά στην επίδραση του πιπεριού. Οι πιθανότητες να δούμε τέτοια να πωλούνται νόμιμα στην Ελλάδα, είναι πολύ μικρές. Επίσης, ο κίνδυνος είναι να βγάλεις εσύ τέτοιο όπλο και ο επιτιθέμενος κανονικό. Το πιθανό τέλος δεν είναι καθόλου καλό…

Οι τεχνικές για να χρησιμοποιήσει κάποιος το σπρέι πιπεριού (Ναι υπάρχουν τέτοιες όσο περίεργο και να φαίνεται), μπορούν να διδαχθούν σε καλά δομημένα μαθήματα αυτοάμυνας. Και επειδή το σπρέι αυτοάμυνας είναι εύκολο στη χρήση και βολικό στη μεταφορά, είναι ίσως η καλύτερη πρόταση και λιγότερο ζημιογόνα για αυτοάμυνα γυναικών.

Που μπορεί κανείς να τις μάθει;

Φυσικά σε μια σοβαρή Οργάνωση που ασχολείται εξειδικευμένα με την αυτοάμυνα. Όμως, παραμένει νομικά παρακινδυνευμένη πρακτική, να φέρει κάποιος όπλο για αυτοάμυνα δρόμου.

SOCIAL MEDIA

Χρησιμοποιούμε cookies για καλύτερη πλοήγηση στο site. Αν συνεχίσετε την χρήση του, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.