Τι είναι αυτοάμυνα

Το ερώτημα τι είναι αυτοάμυνα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κατανοούν. Με περαιτέρω εξέταση αποδεικνύονται άστοχοι. Συχνά οι αντιλήψεις τους κινδυνεύουν να τους βάλουν σε περιττούς κίνδυνους, ακόμη και να τους σκοτώσουν ή να τους βάλουν στην φυλακή!

Στον σύγχρονο κόσμο, η ανάγκη να υπερασπιστεί κανείς τον εαυτό του σε μια βίαιη συμπλοκή όχι μόνο γίνεται ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΗ αλλά είναι, επίσης, έννοια πολύ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ θα εμπλακούν σε μια βίαιη συμπλοκή επειδή ζουν μια ζωή ΛΙΓΟΤΕΡΟ εκτεθειμένη στη βία.

Τι είναι αυτοάμυνα για τον νόμο

Ο νόμος είναι απόλυτα σαφής για το τί είναι αυτοάμυνα και τί όχι. Δεν χωράει ουδεμία παρεξήγηση. Τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος, σε απόλυτη συμφωνία με τα αντίστοιχα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτουν αυστηρά όρια με στόχο να προστατεύσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Ο λόγος ευνόητος: το θύμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε θύτη και μάλιστα τόσο βάναυσο που οι πράξεις του να μην αντιστοιχούν σε ένταση στην υπάρχουσα απειλή. Τί σημαίνει αυτό; Ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να χτυπήσουμε κάποιον επειδή μας μίλησε άσχημα ή μας έβρισε. Αντίστοιχα, δεν έχουμε το δικαίωμα να σκοτώσουμε κάποιον που μπήκε στο σπίτι μας για να μας ληστέψει.

Ακούγεται άδικο στα μάτια των περισσότερων συμπολιτών μας, κυρίως λόγω της συμβολής των ταινιών που προβάλουν φανταστικά σενάρια, βασιζόμενα στα πρότυπα άλλων χωρών ή απλά στην έμπνευση του εκάστοτε σεναριογράφου.

Περισσότερα, όμως, θα διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας «Η νόμιμη αυτοάμυνα», όπου αναφέρουμε και τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, για αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης.

Τι είναι νόμιμη αυτοάμυνα

Τι είναι αυτοάμυνα δρόμου

Η επίθεση στον δρόμο φαντάζει ένα από τα πλέον εκφοβιστικά και αποτροπιαστικά εγκλήματα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, η αυτοάμυνα δρόμου έχει βρει πολλούς υποστηρικτές, έτοιμους να αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε βίαιο εγκληματία. Όμως, η βία στον δρόμο είναι αρκετά προβλέψιμη και οι πιθανότητες να πέσετε θύμα της, αν λάβετε τα μέτρα σας εγκαίρως, είναι πραγματικά αμελητέες.

Τι είναι Αυτοάμυνα: Ορισμός και Παρανοήσεις

Η στατιστική μας αποκαλύπτει πως οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή δεν είναι οι ίδιοι επιθετικοί και δεν έχουν «βίαιη» προσωπικότητα, δεν θα υποστούν ποτέ βία. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από την σχέση των όρων αυτοάμυνα και νόμος. Μια ακόμα παρανόηση βασίζεται στην εξίσωση της ικανότητας κάποιου να ΜΑΧΕΤΑΙ με την ικανότητά του να ΑΜΥΝΕΤΑΙ. Τα παραπάνω δημιουργούν τη βάση για την παρερμηνεία και ΑΛΛΩΝ εννοιών που ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ με την αυτοάμυνα.

Ανεξάρτητα με την μαχητική εκπαίδευση ή την πολεμική τέχνη που μπορεί να ασκεί κάποιος, θα πρέπει να ΑΝΑΛΥΣΕΙ προσεκτικά και να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ σε βάθος αυτές τις ΕΝΝΟΙΕΣ εάν θέλει πραγματικά να γνωρίζει τί είναι αυτοάμυνα στην πράξη και πάντα σύμφωνα με τον νόμο. Η σημασία αυτού είναι μεγάλη, καθώς επηρεάζει τα πρότυπα της εκπαίδευσης σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μην εξυπηρετεί πλέον τον επιδιωκόμενο σκοπό και να ΜΗΝ συμβάλει στην προστασία και την ασφάλεια του πολίτη όχι μόνο από τους κακοποιούς αλλά και από τον νόμο.

Αυτό σημαίνει ότι, πολύ συχνά, ο ΣΤΟΧΟΣ της εκπαίδευσης είναι να γίνεται κανείς καλός στην προπόνηση, χωρίς να χρησιμοποιεί την προπόνηση για να γίνει καλός σε αυτό που εκπαιδεύεται. Όταν ο ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ στόχος της εκπαίδευσης είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ, τότε ο ΣΚΟΠΟΣ της εκπαίδευσης ΑΛΛΑΖΕΙ ΝΟΗΜΑ και δεν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά την ΕΝΝΟΙΑ και την ΠΡΑΚΤΙΚΗ της πραγματικής και νόμιμης αυτοάμυνας, μπορείτε να προστατέψετε με επιτυχία τον εαυτό σας στο 95% των περιπτώσεων, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ να χρειάζεται να μάθετε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ κάποιας πολεμικής τέχνης. Οι περισσότεροι μαθητευόμενοι πολεμικών τεχνών αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν αυτό το απλό, αλλά μνημειώδες γεγονός.

Είναι, όμως, η αδιαπραγμάτευτη ΑΛΗΘΕΙΑ για την αυτοάμυνα. Εάν δεν αγκαλιάσετε αυτή την έννοια, τότε προπονείστε για να προπονείστε ή απλά για να μάθετε πώς να μάχεστε. Αλλά να είστε σίγουροι ότι ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι εκπαιδεύονται στις επικρατούσες πολεμικές τέχνες και μαθαίνουν πολυάριθμες τεχνικές. Ορισμένοι επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αθλητικούς αγώνες, άλλοι θέλουν την αίσθηση επιτυχίας όταν κερδίσουν τη μαύρη ζώνη τους ή κάτι αντίστοιχο. Άλλοι προτιμούν την εσωτερική, φιλοσοφική πλευρά του διαλογισμού Ζεν. Άλλοι επιθυμούν την μελέτη της προπονητικής και τα οφέλη για την υγεία ενώ κάποιοι, θέλουν να μάθουν πως να μάχονται με επιτυχία.

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό με κανένα από αυτά, αποτελούν προσωπικές επιλογές. Όμως, τις περισσότερες φορές είναι ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΜΕΝΕΣ επιλογές.

Επιτρέψτε μας να αναλύσουμε…

Το πιθανότερο είναι να ξεκινήσατε τις πολεμικές τέχνες πιστεύοντας ότι λαμβάνετε μαθήματα ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των ανθρώπων. Ενώ αυτός φαίνεται να είναι ο πλέον ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟΣ λόγος για να σπουδάσει κανείς πολεμικές τέχνες, είναι συχνά ο λιγότερο ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ.

Εάν, λοιπόν, εκπαιδεύεστε για να μάθετε αυτοάμυνα, τότε πρέπει να ΞΕΡΕΤΕ και τον ορισμό της. Αυτό θα συμβάλλει τον ΣΤΟΧΟ για τον οποίο σας προετοιμάζει η εκπαίδευση. Ένας σχετικός ορισμός της αυτοάμυνας είναι:

Η ικανότητα πρόληψης ή ελαχιστοποίησης της σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης στον εαυτό μου ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας προφορικής ή σωματικά επιθετικής συμπλοκής, χρησιμοποιώντας ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μέθοδο που ασκεί την ελάχιστη βία.

Σημειώστε ότι δεν υπάρχει αναφορά σε ΜΑΧΗ, ΧΤΥΠΗΜΑ, ΛΑΒΗ ή οποιαδήποτε άλλη ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ή ΤΕΧΝΙΚΗ. Αυτό συμβαίνει επειδή η αυτοάμυνα, η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ αυτοάμυνα, περιλαμβάνει ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΜΑΧΗ και ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ. Ας δούμε ένα σύντομο, απλοποιημένο παράδειγμα για να εξετάσουμε αν ταιριάζει στον ορισμό αυτοάμυνας.

Περπατάτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και τυχαία χτυπάτε πάνω σε κάποιον. Αυτό το άτομο γίνεται πολύ αναστατωμένο και αρχίζει να σας φωνάζει και γίνεται υβριστικό. Παραμένετε ήρεμοι και ζητάτε συγνώμη. Επιμένει και συνεχίζει να σας επιτίθενται προφορικά. Ζητάτε συγγνώμη ξανά μιλώντας του ήρεμα. Γυρνάει και φεύγει ενώ εξακολουθεί να είναι ορατά θυμωμένο.

Αυτό συμμορφώνεται με τον αρχικό ορισμό; Υπήρξε πρόληψη σωματικής βλάβης; Δεν χτυπηθήκατε…, άρα Ναι!

Αποτρέψατε την ψυχολογική βλάβη; Αν δεν επιτρέψατε στο εγώ σας να μπει στην εικόνα, παραμείνατε ήρεμοι και δεν χρειάστηκε να ασχοληθείτε με το να χτυπηθείτε ή να χτυπηθεί κάποιος άλλος, επίσης ναι.

Χρησιμοποιήσατε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ μέθοδο και ήταν η λιγότερο βίαιη; Οι λεκτικές δεξιότητες είναι ένα απολύτως αποδεκτό μέσο για να τερματίσουμε μια σύγκρουση, έτσι και εδώ πάλι ναι.

Δεν είναι αυτή η πραγματική ουσία και οι βασικές αρχές της αυτοάμυνας;

Βέβαια, θα μπορούσατε να αρχίσετε να φωνάζετε και εσείς εξοργίζοντας τον άλλο μέχρι να ξεσπάσει η βίαιη συμπλοκή. Στη συνέχεια, πρέπει να ελπίζετε ότι η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ σας θα είναι ΤΑΧΥΤΕΡΗ από τη ΔΡΑΣΗ του. Καλή σας τύχη!

Θα μπορούσατε επίσης να χτυπήσετε ΠΡΩΤΟΙ για να προλάβετε οποιαδήποτε επίθεση από το άλλο άτομο. Αλλά τότε, αυτό δεν αποτελεί αυτοάμυνα. Είναι επίθεση.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συμπλοκή που δεν ξεκίνησε ως ενέδρα ή αιφνίδιο χτύπημα από τον αντίπαλό σας, είναι συμπλοκή στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ΕΣΕΙΣ συμβάλατε με κάποιο τρόπο και δεν ορίζεται ως αυτοάμυνα. Σκεφτείτε το. Είναι είτε αμοιβαία συμφωνημένη συμμετοχή σε συμπλοκή (κλιμάκωση) ή επίθεση εκ μέρους σας (ενέδρα με αιφνίδιο χτύπημα).

Κάποιοι δάσκαλοι πολεμικών τεχνών υποστηρίζουν τη νοοτροπία του:

Χτύπησε πρώτος για να κερδίσεις το πλεονέκτημα.

Αν και αυτό είναι μια καλή συμβουλή τακτικής, δεν είναι πάντοτε προς όφελός σας νομικά ή ηθικά. Πρέπει να μπορείτε να ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ και να ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ τους ΛΟΓΟΥΣ για τον οποίο το κάνατε.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η πραγματική αυτοάμυνα έχει πολλές πτυχές που πρέπει να εξετάσει κανείς, οι λιγότερες από τις οποίες είναι η φυσική συμπλοκή.

Το αρχικό πνεύμα στην πραγματική αυτοάμυνα ξεκινάει με την ΠΡΟΛΗΨΗ όχι με την συμπλοκή. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το σύστημα που ακολουθείτε και οι εκπαιδευτές του, δεν διδάσκουν την «δική τους» αυτοάμυνα ως την λύση για τις περιπτώσεις που ΔΕΧΕΣΤΕ επίθεση.

Η ΑΜΥΝΑ θα έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ ΠΡΙΝ σας επιτεθεί οποιοσδήποτε. Όταν ΔΕΧΕΣΤΕ επίθεση, είναι ήδη ΑΡΓΑ. Όταν δέχεστε επίθεση, η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ και όχι η ΑΜΥΝΑ είναι το κλειδί.

Για να κατανοήσετε πραγματικά την αυτοάμυνα, πρέπει να την κατέχετε και στα τρία συστατικά της:

  • Εγρήγορση (ετοιμότητα)
  • Ψυχολογία
  • Σύγκρουση (διαμάχη, αντιπαράθεση)

Οι λεπτομέρειες του καθενός θα συζητηθούν σε τρία ομώνυμα άρθρα. Θα αναλυθούν οι λεπτομέρειες κάθε συστατικού και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται. Σκοπός μας, να είστε ασφαλείς.

Συμπέρασμα για το θέμα «τι είναι αυτοάμυνα»

Όσο και αν αναλυθεί από «ειδικούς», η απάντηση στο ερώτημα «τι είναι αυτοάμυνα» μπορεί να είναι μόνο μία: Είναι οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να πράξουμε απέναντι σε περιστατικά πραγματικής βίας. Με έντονα γράμματα είναι οι λέξεις κλειδιά του ορισμού, η παραβίαση του οποίου θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον νόμο.

SOCIAL MEDIA

Χρησιμοποιούμε cookies για καλύτερη πλοήγηση στο site. Αν συνεχίσετε την χρήση του, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.