Συμπλοκή, τεχνικές και πραγματικότητα

Τι ποσοστό είναι στην πραγματικότητα η συμπλοκή στον δρόμο

Το τελευταίο 5% του ευρύτερου αντικειμένου της αυτοάμυνας που αναλύουμε, είναι η ΣΥΜΠΛΟΚΗ.

Με αυτό το 5%, θεωρείται ότι καλύπτεται ολόκληρο το φάσμα της αυτοάμυνας. Όμως, σχολές πολεμικών τεχνών εστιάζουν το 100% του χρόνου τους ΜΟΝΟ σε αυτή την φάση. Δηλαδή, της βίας και του πως να την ασκήσεις. Και επειδή είμαστε ευγενικοί, ας πούμε το 99%. Οι περισσότεροι αναφέρουν την ΠΡΟΛΗΨΗ σε θέματα βίας ΕΛΑΧΙΣΤΑ, ίσως σε μια και μόνο πρόταση στην αρχή γιατί δεν «πουλάει». Οι περισσότεροι οργανώνουν ακόμη και μια εντυπωσιακή επίδειξη αυτοάμυνας για όσους έχουν άγνοια, γιατί αυτό «πουλάει». Όμως, αυτό δεν είναι η κατάλληλη προετοιμασία, για μια κατάσταση αυτοάμυνας.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσου ατόμου, σε μια ειρηνική, πολιτισμένη και αστυνομευμένη χώρα, η βία είναι στην πραγματικότητα ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗ. Πιστεύουμε ότι το 5% καλύπτει επαρκώς αυτόν τον τομέα. Το υπόλοιπο κομμάτι του συνόλου της ζωής ενός ανθρώπου, είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι η γενικότερη ΑΣΦΑΛΕΙΑ του και φυσικά σε μικρότερο βαθμό, η ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.

Εάν ο στόχος σας είναι μόνο να μάθετε πώς να ΜΑΧΕΣΤΕ, καλώς… Θα χρειαστείτε να αφιερώσετε αρκετά χρόνια και πολύ κόπο για να μάθετε κάτι τέτοιο, ώστε να είστε πραγματικά ικανοί. Αλλά, εάν ο στόχος σας είναι η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ και να διατηρείτε εσάς και τους αγαπημένους σας ασφαλείς, αλλά εστιάζετε ΜΟΝΟ στην μάχη, αποτυγχάνετε να αναγνωρίσετε το 95% των ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ. Μαζί με αυτές, όλα τα στοιχεία που θα είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά στην ασφάλεια και αυτοπροστασία σας.

Πόσα χρειάζεται στην πραγματικότητα η συμπλοκή στον δρόμο

Η αλήθεια είναι, αν μάθετε 5-10 τεχνικές και κατόπιν ΕΞΑΣΚΗΣΕΤΕ και ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ αυτές τις τεχνικές επιμελώς για μερικούς μήνες, θα γίνετε ένας υπολογίσιμος «μαχητής».

Αν προσθέσουμε τις βασικές αρχές αυτοάμυνας, το σωστό πνεύμα και νοοτροπία υπό συνθήκες ψυχοφυσικής πίεσης, τα «χαλινάρια» της νόμιμης αυτοπροστασίας και τέλος, τα νόμιμα μέσα αυτοάμυνας, θα είστε ασφαλής. Για να παραμείνετε όμως ικανοί να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με όλα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι, ότι παραβρίσκεστε και εκπαιδεύεστε από μια οργάνωση που τα διδάσκει επιμελώς.

Από την άποψη των αριθμών των τεχνικών, αυτή είναι ακριβώς η προσέγγιση που έχουν οι ΠΥΓΜΑΧΟΙ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡΟΧΑ στο ρινγκ. Λίγες, καλά δουλεμένες τεχνικές, υποστηριζόμενες από καλές τακτικές και έξυπνες στρατηγικές, με πολύ προπόνηση.

ΈΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ.

Όμως, αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι θα είστε σε θέση να υπερασπιστείτε επιτυχώς τον εαυτό σας ενάντια σε κάποιον ΑΔΙΣΤΑΚΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ, που αποφασίζει ότι ΑΥΤΗ είναι η βραδιά, που πρόκειται να γίνει ΦΟΝΙΑΣ. Κι’ αν πρόκειται να αντιμετωπίσετε έναν έμπειρο ΒΙΑΣΤΗ που ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΟΝΙΑΣ, πιθανότατα είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ.

Τόσοι πολλοί είναι οι «άλλοι» παράγοντες, που είναι παρόντες πριν μπλεχτείτε καν σε μια συμπλοκή, που όταν συμβεί αυτό, ΚΑΤΑΚΛΙΖΕΣΤΕ απ’ όλες τις απόψεις.

Η αληθινή, αυθεντική αυτοάμυνα θα πρέπει να επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στις δύο πρώτες πτυχές. Αυτές που αναλύθηκαν στα προηγούμενα δύο μέρη:

  1. Τι είναι η αυτοάμυνα – Ψυχολογία (φυγής ή μάχης)
  2. Τι είναι η αυτοάμυνα – Επίγνωση (περιβάλλοντος και κατάστασης)

Η απλή ΑΛΗΘΕΙΑ και η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ υπαγορεύουν ότι, αν δεν είστε παρόν την κακή στιγμή, δεν μπορείτε να ζημιωθείτε.

Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι θέλουν να μάθουν να μάχονται, (Διαβάστε – δέρνουν) επειδή πιστεύουν ότι είναι η σύντομη και εύκολη λύση στο πρόβλημα της βίας. Κατανοούμε αυτήν την άποψη (χωρίς απαραίτητα να συμφωνούμε).

Όμως, ποιος θέλει να ακούει για την ασφάλεια και την αυτοπροστασία, όταν μπορεί να κάνει κάτι ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ όπως το ΣΠΑΡΙΓΚ;

Ίσως και να μάθει την χρήση όπλου για αυτοάμυνα; (μαχαίρι, τηλεσκοπικό κλομπ αυτοάμυνας, στυλό αυτοάμυνας, μπρελόκ αυτοάμυνας, kubotan και άλλα που στην πραγματικότητα είναι παράνομα;)

Ίσως ακόμη να μάθει τις νέες τεχνικές για την επόμενη πολυπόθητη ζώνη…;

Ή να μαθαίνει κόλπα που θα αποτελειώσουν τον αντίπαλο με έναν “killer” συνδυασμό χτυπημάτων;

Πολλοί θα έλεγαν:

«Μα αυτή δεν είναι η ουσία και ο τρόπος με τον όποιο δοκιμάζει, μαθαίνει και προοδεύει κανείς στην αυτοάμυνα;!»

Χρειάζονται πάντα θανατηφόρες τεχνικές για αυτοάμυνα

Στην πραγματικότητα, όχι! Η αυτοάμυνα στο γενικότερο πλαίσιό της, έχει πολλά περισσότερα να κάνει με την διαδικασία της δημιουργίας των συνθηκών ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ από τις ΑΠΕΙΛΕΣ και τον ΚΙΝΔΥΝΟ, προς την ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Χρειάζεται δηλαδή μια τελείως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ και ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. Έτσι, προτείνουμε να επισκέπτονται άνθρωποι σοβαρές οργανώσεις αυτοάμυνας, γιατί αυτές τείνουν να κατανοούν τις βασικές αρχές αυτοάμυνας, τις ανάγκες της νόμιμης αυτοπροστασίας και νόμιμης αυτοάμυνας. Δηλαδή την ΩΡΙΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥΣ σε αυτά και την ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τους σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.

Αλλά, ταυτόχρονα, προσφέρουμε και μια πρόταση για όσους ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ή ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να βρουν ή να επισκέπτονται τακτικά κάποια τέτοια σχολή:

Επιμείνετε σε ό, τι σύστημα κάνετε, αλλά… ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ που έχετε ήδη, για να ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΤΕ τις άλλες δύο πτυχές, που αναφέρθηκαν παραπάνω. Προσθέστε σε αυτά και την ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ της ΦΥΓΗΣ και ΟΧΙ μόνο της ΜΑΧΗΣ και εξασκηθείτε σε αυτά ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ.

Ρεαλιστική προπόνηση

Αυτό γίνεται, απλά παίρνοντας την όποια τεχνική που θέλετε να εξασκηθείτε τοποθετώντας τη στο σωστό πλαίσιο με ρεαλισμό! Δηλαδή, κάντε την προπόνηση ρεαλιστική σαν όντως να κινδυνεύετε!

Χρησιμοποιήστε σωστά τον συνασκούμενό σας. Ας ΥΠΟΔΥΘΕΙ ΠΕΙΣΤΙΚΑ τον «κακό».

Θέατρο είναι, δεν θα πάθετε τίποτα, αλλά θα μάθετε γρήγορα να αναγνωρίζετε τα μικρά σημάδια, που προειδοποιούν για μεγάλο κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει επίσης, ότι ο συνασκούμενος πρέπει να σας επιτεθεί κατά τρόπο που να προσομοιώνει την πραγματικότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν θέλετε κάποιο ρομπότ να επιχειρεί δύσκαμπτες, «διστακτικές» επιθέσεις. Ούτε θέλετε την τελειότητα στη κίνηση.

Κάντε το «βρώμικο!» Κάντε το «αληθινό!» Κάντε το «ρεαλιστικό!»

Δημιουργήστε το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ, που θα περιμένατε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης.

Βάλτε τον συνασκούμενο να σας ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΒΙΑΙΑ, να σας ΦΩΝΑΖΕΙ και να σας ΒΡΙΖΕΙ και στη συνέχεια, να ΕΠΙΤΕΘΕΙ σε κάποια ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ. Καθώς ο αντίπαλός σας επιχειρεί να σας σπρώξει, προσπαθήστε να του ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΗΡΕΜΑ. Διατηρήσετε μια ΑΣΦΑΛΗ ΖΩΝΗ και δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν προειδοποιητικές κινήσεις. Μόλις τα καταφέρετε με αυτά, προσθέστε ένα ΟΠΛΟ στο σκηνικό!

Μην προσομοιώνετε απλά μια επίθεση, προσομοιώστε ολόκληρο το κλίμα. Δοκιμάστε διαφορετικούς συνδυασμούς και πραγματικά «μπείτε στο πετσί» του ρόλου. Θα εκπλαγείτε πόσο απελευθερωτικό μπορεί αυτό να είναι για μερικούς ανθρώπους. Παίξτε το ρόλο πειστικά και αυτό το καθιστά πραγματικό.

Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη εκπαίδευση των πτυχών της επίγνωσης και της ψυχολογίας της αυτοάμυνας, ενώ παράλληλα θα σας επιτρέψει να εφαρμόσετε τεχνικές «λερώνοντας τα χέρια σας» με λίγη δράση.

Σημειώστε ότι αυτό το είδος ασκήσεων είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικός τρόπος να απαλλαγείτε ξεδίνοντας, από τις καθημερινές πιέσεις που δέχεστε.

Πόσο ρεαλιστικές πρέπει να είναι οι προπονήσεις

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να αυξήσετε τον ρεαλισμό, για να επιτύχετε καλύτερα την εστίαση της αυτοάμυνας στην πρακτική σας.

Θα πρέπει να σκεφτείτε και να ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, που θα χρησιμοποιηθούν ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Τα σενάρια επιτρέπουν την εξοικείωση με τυχόν συμβάντα, όπου θα ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ οι ΑΝΟΧΕΣ και οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ σας. Πράγμα που μπορεί πραγματικά να αυξήσει τα «αβέβαια» στοιχεία στην εκπαίδευσή σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να εστιάσετε περισσότερο στις ΑΛΛΕΣ ΠΤΥΧΕΣ του συνόλου της αυτοάμυνας αντί να «μάχεστε».

Σκεφτείτε μερικά δικά σας σενάρια (ρεαλιστικά αν μπορείτε, αποκλείστε δηλαδή τα ζόμπι και άλλες χαζομάρες, δεν πρόκειται να σας επιτεθούν όταν ανοίξετε το ψυγείο σας εκτός αν είναι το τελευταίο εκλέρ).

Παίξτε τον ρόλο ενός ταπεινού και μετρημένου ατόμου και αποφύγετε να χτυπήσετε τον «αντίπαλο», μέχρι να απομείνει απολύτως η ΜΟΝΗ επιλογή. Αυτό θα εκπαιδεύσει πραγματικά τις δεξιότητές της ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ, ΑΠΟΦΥΓΗΣ και ΑΜΥΝΑΣ.

Η αυτοάμυνα στον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ περιλαμβάνει πολλές πτυχές, που ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΙ στην παραδοσιακή εκπαίδευση των πολεμικών τεχνών. Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε να φτάσετε ΠΟΛΥ πιο κοντά στη ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια ρεαλιστική προπόνηση

Η εξάσκηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει σημεία όπως τη προ-συμπλοκή, τον έλεγχο του φόβου, τη διαχείριση του άγχους και πολλά άλλα που ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ σας να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να εισαγάγετε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις πτυχές, ενώ φυσικά θα παραμείνουν ΑΣΦΑΛΕΙΣ και ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ. Ο εξοπλισμός ασφαλείας και η καλή «διαιτησία/επίβλεψη» βοηθούν και τα δύο.

Τα παραδείγματα και τα σενάρια που δίνονται εδώ, έχουν επικεντρωθεί στις περιπτώσεις που βασίζονται στην ανδρική επιθετικότητα, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται στους δρόμους. Αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ παρεξηγημένες και συχνά μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Ένας καλός παίκτης ρόλων θα είναι σε θέση να διαδραματίσει ένα ολόκληρο φάσμα συμπεριφοράς. Κάντε τον κόπο να είναι «αληθινό». Βοηθάει πολύ για την ώρα που θα το χρειαστείτε.

Όταν ασχολείσαι με ένα πραγματικό «αρπακτικό της κοινωνίας» ή «κοινωνικό αρπακτικό», που έχει σκοπό να σας επιτεθεί για ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΦΕΛΟΣ, να σε ΕΞΟΥΣΙΑΣΕΙ, να πάρει τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ σου, το ΣΩΜΑ σου ή τη ΖΩΗ σου, χρειάζεται να είσαι ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ. Ορισμένες από τις εφαρμογές των τεχνικών αυτοάμυνας μπορεί να αλλάξουν. Όμως, πολλές από τις ΕΝΝΟΙΕΣ και ΑΡΧΕΣ εξακολουθούν να ΙΣΧΥΟΥΝ.

Η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ σε κατάσταση ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ (του περιβάλλοντος και συνθηκών) και η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ του ΕΑΥΤΟΥ ΣΑΣ και των δυνητικών επιτιθέμενων, όσο καλύτερα μπορείτε, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο να δεχθείτε επίθεση. Αναγνωρίζοντας και το ΠΡΟΦΙΛ του ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΥ, δίνει επιπλέον εφόδια στην αντιμετώπισή του.

Συμπεράσμα

Εν κατακλείδι, ελπίζουμε με όσα γράφουμε εδώ, ότι έχετε αποκτήσει μια μικρή εικόνα για τον τομέα της αυτοάμυνας και των όσων αποτελούν φαινομενικά μια ΑΠΛΗ, αλλά ταυτόχρονα, ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ έννοια. Πολλά από αυτά αποτελούν κοινή λογική. Αλλά, επειδή πολλοί δεν το διακρίνουν επιτρέποντας τους εγωισμούς τους να τους κυριαρχήσουν, εύκολα παραβλέπεται. Ειδικά αν δεν εστιάζετε σε αυτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Οι περισσότεροι σύλλογοι και άνθρωποι δεν ασχολούνται με αυτά τα θέματα ενεργά και μάλιστα, ούτε που τα αναγνωρίζουν. Άλλοι απλώς υποθέτουν ότι θα τεθεί αυτόματα σε δράση όταν το χρειάζονται.

Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει.

Εάν η εκπαίδευσή σας ΔΕΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ πτυχές της ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ και της ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, τότε απλά μαθαίνετε πώς να καβγαδίζετε έντεχνα στους δρόμους. Και αν μαθαίνετε και τη χρήση όπλου για αυτοάμυνα, εννοώντας παράνομου όπλου (μαχαίρι, στυλό αυτοάμυνας, σπρέι αυτοάμυνας, ρόπαλο αυτοάμυνας, μπρελόκ αυτοάμυνας kubotan και ότι άλλο)…, ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ!

Ο νόμος μπορεί να μη σας εντοπίσει ότι το φέρετε σύντομα, αλλά αν σας κάτσει;

Οι αυτοάμυνα δρόμου που διαφημίζουν διάφοροι, δεν καταπιάνεται με τις βασικές αρχές αυτοάμυνας, ούτε την νόμιμη αυτοάμυνα και μάλιστα, ούτε καν την νόμιμη αυτοπροστασία.

Αν αυτός είναι ο στόχος σας, τότε πρέπει να δεχθείτε και τις πιθανές ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Αλλά αν ο στόχος σας είναι η αυτοάμυνα και δεν συμπεριλαμβάνετε αυτές τις σημαντικότατες πτυχές, ΠΟΤΕ δεν θα πετύχετε πλήρως αυτόν τον στόχο και θα είστε πάντοτε σε μειονεκτική θέση.

Σχετικά άρθρα

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε «αυτοαμυνα βιντεο» θα βρείτε πολλά! Όμως, ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όσα ΛΕΓΟΝΤΑΙ ή ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΙ;