Αυτοάμυνα και Επίγνωση

Η αυτοάμυνα είναι ένα θέμα που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το κατανοούν. Χωρίς επίγνωση όμως (του περιβάλλοντος και της κατάστασης) αποδεικνύονται τρωτοί. Συχνά η κατάσταση επίγνωσης τους σώζει, βγάζοντάς τους από περιττούς κίνδυνους.

Η κατάσταση ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ είναι το θεμελιώδες και απολύτως απαραίτητο κλειδί, για κάθε ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ πρόγραμμα αυτοάμυνας. Η ίδια η επίγνωση δεν είναι γενική κατάσταση, αλλά ειδική. Σε κατάσταση ασφάλειας, αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας, έχει να κάνει με την επίγνωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών και περιστάσεων που λαμβάνουν μέρος σε αυτό.

Η κατάσταση ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ προέρχεται από την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ και την ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ. Ιδανικά, ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται ΠΑΝΤΑ σε κατάσταση ΗΡΕΜΗΣ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ. Και αυτό για να μπορεί να ΕΝΤΟΠΙΖΕΙ τυχόν προβλήματα και να τα ΑΝΑΛΥΕΙ εγκαίρως, ώστε να έχει την ΕΠΙΓΝΩΣΗ μιας κατάστασης.

Ποιός είναι ο καταλογισμός της βίας

Η όλη διαδικασία αντιπροσωπεύει το 85% του συνολικού θέματος της αυτοάμυνας. Εν ολίγοις, εάν χρησιμοποιείτε την ΕΠΙΓΝΩΣΗ σας στο ΠΛΗΡΕΣ δυναμικό της, θα πρέπει να είστε σε θέση να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από το 85% των πιθανών καταστάσεων.

Μπορεί να αναρωτιέστε:

«Που πήγε το άλλο 15%;»

Είναι το 10% των ΝΟΜΙΚΩΝ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ επακόλουθων θεμάτων, που ελάχιστοι συζητούν… τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Τέλος, έχουμε και το μικρότερο κομμάτι, πού ΟΛΟΙ παρουσιάζουν σαν αυτοάμυνα. Δηλαδή, το 5% το οποίο είναι η πράξη της ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΙΑΣ, δηλαδή οι τρόποι αυτοάμυνας.

Εδώ είναι όπου μια ΥΠΕΥΘΥΝΗ και ΑΜΙΓΩΣ σχολή αυτοάμυνας, διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο φορέα. Δίνει ιδιαίτερη ΕΜΦΑΣΗ στο 95%, φροντίζοντας οι ασκούμενοι να το κατανοήσουν σε βάθος. Δηλαδή στη νόμιμη αυτοπροστασία.

Αυτό είναι σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με συλλόγους και αθλήματα. Αυτοί οι φορείς δίνουν όλη την έμφαση στο 5%, ΧΩΡΙΣ να φροντίσουν για την ΠΡΟΛΗΨΗ και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, είτε λόγο ΑΓΝΟΙΑΣ, είτε λόγω ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ. Δηλαδή έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη νόμιμη αυτοπροστασία (ναι, υπάρχει και τέτοια) και την νόμιμη αυτοάμυνα.

Στην πραγματικότητα, η σωστή αυτοάμυνα ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ τις καταστάσεις που είναι δυνητικά επιβλαβείς. Αλλιώς, δίνει την δυνατότητα να ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ κανείς τις ΑΠΕΙΛΕΣ όσο το δυνατόν ΝΩΡΙΤΕΡΑ. Ασκώντας δηλαδή τις βασικές αρχές αυτοάμυνας.

Η επίγνωση δεν είναι μόνο μια

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ δεν περιορίζεται απλώς στη ΓΝΩΣΗ του περιβάλλοντός σας. Συχνά αποκαλείται επίσης ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, κάτι πολύ σημαντικό. Αναφέρεται επίσης στην επίγνωση των ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ, την επίγνωση του ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ σας ή και το δυσκολότερο, στην επίγνωση του ΕΑΥΤΟΥ σας.

Εδώ διακρίνετε ότι η επίγνωση περιλαμβάνει μια ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ διεργασία, αλλά ΚΥΡΙΩΣ κάποια ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ διεργασία (ενδοσκόπηση).

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ θα ΠΡΕΠΕΙ προφανώς, να καλύπτει τη ΣΥΝΟΛΙΚΗ διεργασία ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ, ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ και ΑΝΑΛΥΣΗΣ. Δηλαδή, την ικανότητά σας να ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΣΤΕ το περιβάλλον σας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στις πρώτες πέντε λέξεις του ορισμού της αυτοάμυνας που αναφέρονται στο άρθρο Τί είναι Αυτοάμυνα.

«Η ικανότητα πρόληψης ή ελαχιστοποίησης… κ.ο.κ.»

Οποιοσδήποτε γιατρός θα σας πει ότι το κλειδί για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ΠΑΘΗΣΗΣ, είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ. Η βία δεν είναι διαφορετική. Εάν ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ μια ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, τότε έχετε ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ την ΒΛΑΒΗ στον εαυτό σας. Ως εκ τούτου, σε γενικές γραμμές, έχετε χρησιμοποιήσει την ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ αυτοάμυνα.

Πιθανότατα όλοι έχουμε βρεθεί σε μια κατάσταση ή ένα ΜΕΡΟΣ, που διαισθανόμασταν αόριστα κάποια ανησυχία ή «πρόβλημα». Αυτή ήταν η ΕΠΙΓΝΩΣΗ μας που προσπαθούσε να μας ειδοποιήσει. Δηλαδή, ΔΙΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑΜΕ κάτι λόγο ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ και ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ (ευαισθησίας), ο εγκέφαλος ΑΝΕΤΡΕΞΕ στις εμπειρίες μας τις οποίες ΣΥΓΚΡΙΝΕ (ανάλυσε) και μας τις παρουσίασε σαν ΕΠΙΓΝΩΣΗ της κατάστασης. Κάποιοι το λένε ΕΝΣΤΙΚΤΟ ή ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ. Πολλές φορές το αγνοούμε.

Πρέπει ΠΑΝΤΑ να δίνουμε προσοχή στη διαίσθηση μας.

Μερικές φορές νιώθετε μόνο ένα «συναίσθημα» ότι κάποιος ψάχνεται για φασαρίες. Αν νιώθετε ενεργά αυτό το συναίσθημα, μπορείτε να αποφύγετε το άτομο και οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα που θέλει να προκαλέσει.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΑΣ, με την φυσική έννοια. Αυτό συνεπάγεται τον εντοπισμό των πλησιέστερων εξόδων, τα πλησιέστερα πιθανά αυτοσχέδια όπλα και άλλους πιθανούς επιτιθέμενους. Οτιδήποτε βρίσκεται ΤΡΙΓΥΡΩ, που θα μπορούσε να ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ή να ΒΟΗΘΗΣΕΙ, στην ικανότητά σας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Το να γνωρίζει κανείς που βρίσκονται οι πλησιέστερες έξοδοι ή δίοδοι διαφυγής είναι αυτονόητο.

Πρέπει να γίνουν ΣΥΝΗΘΕΙΑ, κυρίως για να ξεφύγετε γρήγορα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι ΚΑΛΕΣ συνήθειες αποτελούν μέρος του συνόλου της ΠΡΟΛΗΨΗΣ στην αυτοάμυνα.

Εάν μια βίαιη συμπλοκή πρόκειται να συμβεί ή συμβαίνει, θα πρέπει να την «κάνετε» άμεσα!

Εξακριβώστε αν υπάρχουν και άλλοι πιθανοί επιτιθέμενοι. Αυτό μπορεί να σημαίνει, την ενδεχόμενη αντιμετώπιση πολλών αντιπάλων. Σχεδόν ότι χειρότερο…

Τι έχω πάνω μου και γύρω μου

Ένα άλλο σημείο είναι η ΕΠΙΓΝΩΣΗ των εν δυνάμει ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΩΝ όπλων. Όχι μόνο από την ανάγκη να μάθουμε εμείς να τα χρησιμοποιούμε ως όπλο. Αλλά και για να σκεφτόμαστε ενεργά, αν ένας πιθανός αντίπαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ εναντίον μας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί σε αυτό το σημείο, ειδικά σε ανθρώπους δήθεν ειδικούς, που διδάσκουν την χρήση παράνομων όπλων, κυρίως του μαχαιριού.

Μη γοητεύεστε από τέτοια, διότι οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της ΧΡΗΣΗΣ του μαχαιριού (κλπ.) ΑΚΟΜΗ και σε ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, είναι ΟΛΕΘΡΙΕΣ. Κανένα ελληνικό δικαστήριο ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ την παράνομη ΟΠΛΟΚΑΤΟΧΗ και ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ και η κάθε ΟΠΛΟΧΡΗΣΙΑ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ.

Δράση, αντίδραση και συνέπειες

Αν οι πράξεις ή η σφοδρότητα εφαρμογής (δύναμη) που χρησιμοποιήσετε δεν είναι ΑΝΑΛΟΓΕΣ της ΒΙΑΣ που ΔΕΧΤΗΚΑΤΕ, τότε ΕΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΚΩΣΑΤΕ την κατάσταση. Πιθανά να είστε ΥΠΟΛΟΓΟΙ για τις ενέργειές σας. Δηλαδή, να αντιμετωπίζετε ποινές περί υπέρβασης της άμυνας, βάσει του Άρθρου 23 του Ποινικού Κώδικα. Αυτό αναδεικνύει άλλη μια πτυχή της ευρύτερης επίγνωσης.

Πρέπει να γνωρίζετε τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ των ενεργειών σας, εάν εμπλακείτε με κάποιον.

Ακόμα και σε ένα πραγματικό σενάριο αυτοάμυνας, η ΚΑΘΕ συμπλοκή αποτελεί μια ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ανθρωποκτονία.

ΚΑΘΕ συμπλοκή!

Και ο λόγος είναι, ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να ΕΓΓΥΗΘΕΙ την ΕΚΒΑΣΗ μιας βίαιης συμπλοκής.

Αν χτυπήσετε κάποιον στο κεφάλι ή αν αυτός χτυπήσει άσχημα από ενδεχόμενη πτώση, μπορεί να προκληθεί θάνατος. Δεν λέμε ότι θα γίνει, αλλά δεν μπορείτε να γνωρίζετε αν έχει τυχόν θέματα υγείας. Και είναι πιθανό, ότι ούτε ο ίδιος να μην το γνωρίζει. Όμως, ΝΟΜΙΚΑ αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα. Θα ακολουθήσουν οι συνέπειες…

Αν σας επιτεθούν, αλλά καταφέρετε να ρίξετε τον επιτιθέμενο κάτω αναίσθητο, δεν έχετε το δικαίωμα να συνεχίσετε την βιαιοπραγία. Γίνεστε αυτομάτως ο ΘΥΤΗΣ. Μπορεί να ξεκινήσετε ασκώντας αυτοάμυνα και λόγω έλλειψης ελέγχου, να κλιμακωθεί σε επίθεση κατά ενός αναίσθητου πια ανθρώπου (τον επιτιθέμενο), που μπορεί να καταλήξει σε ανθρωποκτονία (τον θάνατό του).

Υπάρχει ένα αξιοσημείωτο ρητό στην κοινότητα των πολεμικών τεχνών και αυτοάμυνας κάποιων χωρών του κόσμου, όπου χρησιμοποιούν ενόρκους σε δικαστήρια που λέει:

«Καλύτερα να με κρίνουν δώδεκα παρά να με κουβαλάνε έξι.» (Είναι μια εκδοχή, αλλά ΌΧΙ σοφή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.)

Χρησιμοποιούν αυτό το ρητό, για να δικαιολογήσουν τη χρήση θανατηφόρας δύναμης, για να τερματίσουν μια συμπλοκή. Συχνά προωθούν και το δάγκωμα των δακτύλων, το μπήξιμο των ματιών, το σκίσιμο διάφορων σημείων του σώματος ή οποιαδήποτε άλλη άγρια, κτηνώδη πράξη.

Όλα αυτά μπορεί να είναι απαραίτητα σε έναν απελπισμένο αγώνα επιβίωσης. Αλλά, λόγω της ΑΓΡΙΟΤΗΤΑΣ και της ΒΑΝΑΥΣΗΣ εφαρμογής τους, θα πρέπει να ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ της πράξης, σε έμπειρους ανθρώπους που θα ακούν πολύ προσεκτικά. Αν ΔΕΝ τους πείσετε, την έχετε «βαμμένη!»

Πόση βία μπορεί να χρησημοποιήσει κανείς

Υπάρχουν καταστάσεις που ενδέχεται να απαιτούν τέτοια βία;

Σίγουρα.

Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι ποτέ δεν θα βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση. Θέλει προσοχή! Μην έχετε ψευδαισθήσεις για τη φυλακή και τι συμβαίνει εκεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ΠΟΛΛΑ να χάσουν πηγαίνοντας στη φυλακή.

Σίγουρα δεν θέλει κανείς να πάει στη φυλακή, εξαιτίας ΥΠΕΡΒΑΛΛΟΝΤΑ ΖΗΛΟΥ, που τον ώθησε να σακατέψει, να αφήσει «φυτό» ή να σκοτώσει κάποιον. Προσοχή λοιπόν, στο τι και πως προωθείται όσον αφορά την αυτοάμυνα από διάφορους ειδικούς.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ για το ΠΟΣΗ βία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι η ΑΝΑΛΟΓΗ βία. Έχοντας ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ μια επίθεση ή εξασφαλίσει μια ΔΙΟΔΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ, σημαίνει ότι και εσείς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΥΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΒΙΑΣ.

Πράξτε ό, τι χρειάζεται για να ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ, αλλά πάντα αναζητήστε μια ασφαλή ΔΙΑΦΥΓΗ το συντομότερο δυνατόν.

Ακόμη και αν ένα ΠΟΙΝΙΚΟ δικαστήριο σας αθωώσει, δεν σημαίνει ότι την γλιτώσατε από ένα ΑΣΤΙΚΟ δικαστήριο. Είπαμε, πάντα υπάρχουν συνέπειες…

Να θυμάστε ότι το βάρος της απόδειξης στο ΠΟΙΝΙΚΟ δικαστήριο, είναι «Πέρα από κάθε αμφιβολία». Αυτό επιβαρύνει το έργο του εισαγγελέα. Στο ΑΣΤΙΚΟ δικαστήριο είναι εντελώς διαφορετικό. Ο ενάγων χρειάζεται απλώς μια «Υπεροχή των αποδεικτικών στοιχείων». Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να αποδειχθεί ότι ήσουν 51% λάθος και κερδίζουν!

Να έχετε υπόψη ότι ΚΑΘΕ κατάσταση είναι διαφορετική. ΥΠΑΡΧΟΥΝ καταστάσεις που ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ τη χρήση ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ δύναμης ή τη χρήση ΟΠΛΟΥ, ακόμη και αν ο επιτιθέμενος σας είναι ΑΟΠΛΟΣ. Αλλά…, ΜΟΝΟ αν μπορείτε να ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ την αδυναμία άλλου τρόπου αντιμετώπισης για να σωθείτε.

Υπάρχουν και καταστάσεις, που δικαιολογούν να χτυπήσετε ή να επιτεθείτε πρώτος/η και να θεωρηθούν αυτοάμυνα. Αυτά θα τα κρίνει το δικαστήριο και να έχετε υπόψη ότι οι νόμοι του κάθε κράτους, διαφέρουν σχετικά με το τι είναι «δικαιολογημένο» (αυτό για όσους ταξιδεύουν).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ! Θα μπορούσατε ενδεχομένως να χάσετε την κατοικία σας ή τους κόπους μιας ζωής εξαιτίας κάποιας έλλειψης πρόληψης, άγνοιας του νόμου ή υπερβάλλοντα ζήλου.

Καλό είναι να γνωρίζετε τους νόμους της χώρας. Αλλά, σίγουρα μπορείτε να καταλάβετε, γιατί προτείνουμε την ΕΠΙΓΝΩΣΗ και την ΑΠΟΦΥΓΗ μιας έκρυθμης κατάστασης. Είναι πολύ πιο απλές διαδικασίες, από την διερεύνηση του νόμιμου ή όχι των πράξεών σας.

Πρόληψη και παρατήρηση

Μια άλλη πτυχή της επίγνωσης που μπαίνει στο παιχνίδι, είναι να έχετε γνώση του εν δυνάμει επιτιθέμενου, ΠΡΙΝ γίνει οτιδήποτε. Ακούγεται προφανές. Αλλά, είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στον επιτιθέμενο, ΜΟΝΟ όταν ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ μια βίαιη συμπλοκή.

Το κακό σε αυτό είναι ότι «παρα-εστιάζουν».

Λόγο του άγχους αυξάνονται οι παλμοί τους και ξεπερνώντας τους 175 παλμούς το λεπτό, αλλάζουν σημαντικά οι επιδόσεις τους. Μειώνεται το οπτικό τους πεδίο και χάνουν μικρές, αλλά σημαντικές ενδείξεις, που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν, να αποφύγουν την απειλή της βίας.

Πράγματα όπως η επίγνωση της θέσης του, της στάσης του σώματος, το ύφος του προσώπου, την θέση των χεριών, τις θέσεις των φίλων του κλπ.

Αυτά όλα μπορεί να δείχνουν, ότι ΔΕΝ θέλει πραγματικά να εμπλακεί και ότι απλά ΠΟΖΑΡΕΙ. Μπορεί όμως να προειδοποιούν, ότι κρύβει όπλο ή ετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν ΔΕΝ τα ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ, μπορεί να βρεθείτε σε δυσμενή θέση.

Πρέπει να γνωρίζετε τη γλώσσα του σώματος των επιτιθέμενων.

Μικρές λεπτομέρειες, όπως η βαριά αναπνοή, μάτια που ανοιγοκλείνουν γρήγορα, οι γροθιές που ανοίγουν και κλείνουν γρήγορα ή οι συσπάσεις δάχτυλων. Όλα αυτά και άλλα πολλά, μπορεί να είναι ενδεικτικά σημάδια μιας επικείμενης επίθεσης.

Εάν γνωρίζετε αυτά τα σημάδια, μπορείτε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε, εάν ο επίδοξος επιτιθέμενος έχει φίλους που παραμονεύουν κάπου.

Εάν εστιάζετε μόνο στο πρόσωπο απέναντί σας, σε τέτοιο βαθμό που να το «καρφώνετε» με τα μάτια, τότε δεν έχετε ΚΑΘΟΛΟΥ επίγνωση του περιβάλλοντος.

Επίγνωση και ο εαυτός μας

Πιθανόν, η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ πτυχή της επίγνωσης στην οποία μπορείτε να εστιάστε, είναι η επίγνωση του ΕΑΥΤΟΥ σας.

Πρέπει να γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες και τα συναισθήματά σας και πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν τα ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ γεγονότα. Εάν αγνοήσετε, πώς επηρεάζετε εσείς την ικανότητά σας για αυτοάμυνα, τότε η επίγνωση των άλλων πτυχών μπορεί να μην σας βοηθήσει καθόλου.

Αν είστε σε κακή διάθεση, αναστατωμένος, αφηρημένος ή κουρασμένος, μπορεί να επηρεαστεί η κρίση σας, με αποτέλεσμα να χάσετε την δυνατότητα αποφυγής μιας ενδεχομένως επιβλαβούς κατάστασης. Πιθανότατα, να γίνετε και πιο ελκυστικός για ένα εν δυνάμει «αρπακτικό».

Θυμηθείτε ότι το πρώτο μέρος της λέξης στην αυτοάμυνα, είναι «(ε)αυτο». Δώστε σημασία στο ΤΙ κάνετε, ΠΩΣ το κάνετε, ΠΟΤΕ το κάνετε και ΓΙΑΤΙ το κάνετε. Όλα επηρεάζουν τις καταστάσεις… Θέλουν συνειδητή εξάσκηση.

Εσείς οι ίδιοι είστε το ΟΠΛΟ, το ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, αλλά ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη ΑΔΥΝΑΜΙΑ όταν πρόκειται να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Είναι πολύ σημαντικό, να το γνωρίζετε και αυτό.

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ είναι η ΒΑΣΗ όλων όσων ΠΡΕΠΕΙ να ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ σε σοβαρή σχολή αυτοάμυνας. Δεν μπορεί να τονιστεί αρκετά.

Συμπέρασμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από την ζωή, λησμονώντας εντελώς όσα συμβαίνουν γύρω τους, μέχρι να είναι πολύ αργά και τότε…

ΠΑΝΙΚΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ.

Προτιμούμε αυτό να ΜΗ σας συμβεί. Πιστεύουμε ότι είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να Κατανοήσετε, πώς η ΕΠΙΓΝΩΣΗ συνδέεται στενά με άλλους παράγοντες της αυτοάμυνας. Την Ψυχολογία που καλύψαμε στο προηγούμενο Μέρος 2 και, την Συμπλοκή που θα συζητήσουμε στο επόμενο Μέρος 4.

Σχετικά άρθρα

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε «αυτοαμυνα βιντεο» θα βρείτε πολλά! Όμως, ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όσα ΛΕΓΟΝΤΑΙ ή ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΙ;