Τι είναι η Διορθωτική βία;

Τι είναι η Διορθωτική βία; Εύλογη ερώτηση αν και μπορεί κανείς να φανταστεί που οδηγεί ο όρος. Σε πρακτικό επίπεδο έχει να κάνει με τον τρόπο που διορθώνονται «ατοπίες» από όλα τα είδη της φύσης.

Η διορθωτική βία είναι στενά συνδεδεμένη με την βία κυριότητας/επικράτησης. Διαφέρει όμως λίγο στο πνεύμα και σπάνια έχει σαν σκοπό να κάνει μόνιμη ζημιά στον παραβάτη. Αντιθέτως, μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικά μέσα. Συνήθως με μεγαλύτερη ποικιλία όπου επικεντρώνεται στο να «πείθει» τον παραβάτη να αλλάξει τον τρόπο του ή τις πράξεις του. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί σε βία κυριότητας/επικράτησης.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι πράξεις της διορθωτικής βίας μπορεί να είναι αρκετά σύνθετες. Φέρουν, «πνευματικά» τουλάχιστον, ομοιότητες με τις ίδιες πράξεις στο ζωικό βασίλειο (π.χ. γρύλλισμα σκύλου).

Συνήθως η διορθωτική βία, στο χαμηλότερο επίπεδο, επιβάλλεται κυρίως ως «απειλή συνεπειών ή και κυρώσεων». Σε άλλες περιπτώσεις με βία.

Για παράδειγμα, σε παιδικό επίπεδο σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς, συχνά σε ξέσπασμα, εφαρμόζουν διορθωτική βία. Αυτό για να διδάξουν σε ένα παιδί «ένα μάθημα» για κάποια κακή ή «επικίνδυνη» συμπεριφορά που πιστεύουν «δεν θα ξεχάσει ποτέ». Ενώ συνήθως καταφέρνουν το στόχο αυτό, το κάνουν χωρίς να διδάξουν ακριβώς αυτό που θέλουν να διορθωθεί. Αυτό πιθανά πληρώνοντας το με κάποιο μελλοντικό κόστος. Ουσιαστικά, αντί να παιδαγωγήσει το παιδί, ο γονέας αποφασίζει να υπερνικήσει μέσω της βίας.

Σε ενήλικο επίπεδο, η απειλή μπορεί να έχει να κάνει με την απώλεια της εργασίας ενώ σε διαπροσωπικό επίπεδο με την απειλή της σωματικής βίας.

Για παράδειγμα, συγκεκριμένη συμπεριφορά ή έλλειψη συνέπειας στην εργασία επιφέρει απόλυση. Ενώ στο διαπροσωπικό επίπεδο, μπορεί να ακολουθήσει γρήγορα ξυλοδαρμός με διορθωτική βία σε μορφή βία κυριότητας/επικράτησης.

Σχετικά άρθρα

Δεν μαθαίνεις αυτοάμυνα από viral βίντεο

Όσοι απίθανο και να ακούγεται, οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι συνηθισμένες στην Ελλάδα. Και μάλιστα, κυρίως σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Συχνά, κανείς δεν γνωρίζει τι λαμβάνει μέρος πίσω από κλειστές πόρτες, ειδικά όταν όλα είναι φαινομενικά «μέλι-γάλα».

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο, όλη η αλήθεια

Αυτοάμυνα και βίντεο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε «αυτοαμυνα βιντεο» θα βρείτε πολλά! Όμως, ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ και ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ όσα ΛΕΓΟΝΤΑΙ ή ΔΕΙΧΝΟΝΤΑΙ;