Τι είναι η Διορθωτική βία;

Τι είναι η Διορθωτική βία; Εύλογη ερώτηση αν και μπορεί κανείς να φανταστεί που οδηγεί ο όρος. Σε πρακτικό επίπεδο έχει να κάνει με τον τρόπο που διορθώνονται «ατοπίες» από όλα τα είδη της φύσης.

Η διορθωτική βία είναι στενά συνδεδεμένη με την βία κυριότητας/επικράτησης. Διαφέρει όμως λίγο στο πνεύμα και σπάνια έχει σαν σκοπό να κάνει μόνιμη ζημιά στον παραβάτη. Αντιθέτως, μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφορετικά μέσα. Συνήθως με μεγαλύτερη ποικιλία όπου επικεντρώνεται στο να «πείθει» τον παραβάτη να αλλάξει τον τρόπο του ή τις πράξεις του. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί σε βία κυριότητας/επικράτησης.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, οι πράξεις της διορθωτικής βίας μπορεί να είναι αρκετά σύνθετες. Φέρουν, «πνευματικά» τουλάχιστον, ομοιότητες με τις ίδιες πράξεις στο ζωικό βασίλειο (π.χ. γρύλλισμα σκύλου).

Συνήθως η διορθωτική βία, στο χαμηλότερο επίπεδο, επιβάλλεται κυρίως ως «απειλή συνεπειών ή και κυρώσεων». Σε άλλες περιπτώσεις με βία.

Για παράδειγμα, σε παιδικό επίπεδο σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γονείς, συχνά σε ξέσπασμα, εφαρμόζουν διορθωτική βία. Αυτό για να διδάξουν σε ένα παιδί «ένα μάθημα» για κάποια κακή ή «επικίνδυνη» συμπεριφορά που πιστεύουν «δεν θα ξεχάσει ποτέ». Ενώ συνήθως καταφέρνουν το στόχο αυτό, το κάνουν χωρίς να διδάξουν ακριβώς αυτό που θέλουν να διορθωθεί. Αυτό πιθανά πληρώνοντας το με κάποιο μελλοντικό κόστος. Ουσιαστικά, αντί να παιδαγωγήσει το παιδί, ο γονέας αποφασίζει να υπερνικήσει μέσω της βίας.

Σε ενήλικο επίπεδο, η απειλή μπορεί να έχει να κάνει με την απώλεια της εργασίας ενώ σε διαπροσωπικό επίπεδο με την απειλή της σωματικής βίας.

Για παράδειγμα, συγκεκριμένη συμπεριφορά ή έλλειψη συνέπειας στην εργασία επιφέρει απόλυση. Ενώ στο διαπροσωπικό επίπεδο, μπορεί να ακολουθήσει γρήγορα ξυλοδαρμός με διορθωτική βία σε μορφή βία κυριότητας/επικράτησης.

Σχετικά άρθρα

Το Kubotan για αυτοάμυνα

Το Kubotan για αυτοάμυνα

Τρεχάτε να μάθετε αυτοάμυνα! Εύκολο μονοήμερο μάθημα μερικών ωρών και πολύ οικονομικό! Στη τιμή περιλαμβάνεται και ένα μπρελόκ

Η Ψυχολογία της Αυτοάμυνας

Η Ψυχολογία της Αυτοάμυνας

Ελάχιστοι άνθρωποι κατανοούν πραγματικά την ψυχολογία της αυτοάμυνας και τις επιπτώσεις της σε μια πραγματική συμπλοκή.

Μαθήματα αυτοάμυνας

Μαθήματα αυτοάμυνας

Η σωστή διαδικασία της αυτοάμυνας εμπεριέχει, σε πρώτη φάση, τακτικές αυτοπροστασίας. Mέθοδοι που θα βοηθήσουν όλες τις γυναίκες να γνωρίσουν τις αδυναμίες αλλά και τα δυνατά τους σημεία.