Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των πολεμικών τεχνών, των μαχητικών αθλημάτων και της αυτοάμυνας;

Oι σωστά διδασκόμενες πολεμικές τέχνες είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής, πνευματικής και ψυχικής εκπαίδευσης. Τα μαχητικά αθλήματα δίνουν έμφαση στον ανταγωνισμό μεταξύ δύο αντιπάλων και η αυτοάμυνα εστιάζει σε τακτικές και τεχνικές για την προστασία του εαυτού σε επικίνδυνες καταστάσεις.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΟΥ

Εισαγωγή

Υπάρχει μια σχέση μεταξύ των πολεμικών τεχνών, των πολεμικών-μαχητικών αθλημάτων και της αυτοάμυνας. Ωστόσο, κάθε πρακτική έχει σαφώς διαφορετικούς στόχους και μεθόδους εκπαίδευσης. Μπορεί να περιέχουν τεχνικές όμοιες ή και σε κάποιες περιπτώσεις ίδιες μεταξύ των συστημάτων, αλλά εκεί τελειώνει η σύγκριση. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι στόχοι, το πνεύμα και κυρίως η πρόθεση που απαιτεί το κάθε είδος είναι πολύ διαφορετικά.

Πολεμικές τέχνες

Ο όρος Πολεμικές Τέχνες αναφέρεται σε διάφορες πρακτικές από διάφορες χώρες και πολιτισμούς, που δίνουν έμφαση στη σωματική, πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των ασκούμενων μέσω τεχνικών μάχης. Οι αυθεντικές πολεμικές τέχνες είναι ένοπλες χρησιμοποιώντας παραδοσιακά όπλα της εποχής τους. Ο όρος επεκτάθηκε με την πάροδο του χρόνου, για να συμπεριλάβει σε μεγάλο βαθμό άοπλα συστήματα. Ενώ ορισμένες πολεμικές τέχνες δίνουν έμφαση στη φυσική κατάσταση και τον αθλητισμό, άλλες δίνουν έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές και την πνευματική ανάπτυξη. Παράδειγμα Καράτε, Τζούντο, Ταεκβοντό, Κουνγκ Φου και Αϊκίντο.

Ανάλογα με το σύστημα και την παράδοση, οι στόχοι των πολεμικών τεχνών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Ορισμένα συστήματα πολεμικών τεχνών επικεντρώνονται στη φυσική κατάσταση, την πειθαρχία και τον αθλητισμό, ενώ άλλα δίνουν έμφαση στην ψυχική ανάπτυξη, την πνευματική ανάπτυξη ή την πολιτιστική παράδοση. Οι σωματικές τεχνικές (όπως χτυπήματα και πάλη), φόρμες ή kata (προκαθορισμένες αλληλουχίες τεχνικών) και συνεργατικές ασκήσεις είναι τυπικά συστατικά της εκπαίδευσης των πολεμικών τεχνών. Ανάλογα με το σύστημα, ο διαλογισμός, η φιλοσοφία και η ηθική μπορεί επίσης να συμπεριληφθούν στην εκπαίδευση.

Μαχητικά Αθλήματα

Τα Μαχητικά Αθλήματα, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται σε ανταγωνιστικές «μάχες» μεταξύ δύο αντιπάλων. Ο στόχος είναι να νικήσετε τον αντίπαλο μέσω χτυπήματος, πάλης και ρίψεων ή συνδυασμό αυτών, ενώ τηρείτε τους κανόνες και τους κανονισμούς του κυβερνώντος σώματος (ομοσπονδίας). Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα πλήρους επαφής όπως π.χ. πυγμαχία, kickboxing, μικτές πολεμικές τέχνες (MMA), πάλη, συστήματα καράτε πλήρους επαφής, MuayThai, Kudo, Judo και Brazilian Jiu-Jitsu κ.α.

Ο πρωταρχικός στόχος των μαχητικών αθλημάτων είναι να νικήσει κάποιος έναν αντίπαλο μέσω φυσικών τεχνικών εντός των κανόνων και των κανονισμών του κυβερνώντος οργάνου. Ο στόχος των περισσότερων μαχητικών αθλημάτων είναι να κερδίσετε πόντους, να κερδίσετε με νοκ άουτ, να ρίξετε ή να υποτάξετε τον αντίπαλο χρησιμοποιώντας εξαρθρώσεις ή τεχνικές πνιγμού. Η τυπική εκπαίδευση για μαχητικά αθλήματα περιλαμβάνει φυσική προετοιμασία, ασκήσεις τεχνικών, sparring (ελεγχόμενη μάχη με έναν συνασκούμενο) και ανταγωνισμό.

Αυτοάμυνα

Αντίθετα, η Αυτοάμυνα είναι η χρήση σωματικής βίας σε μια επικίνδυνη κατάσταση για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας του εαυτού ή των άλλων. Κάποιες τεχνικές που διδάσκονται στην αυτοάμυνα είναι κοινές με αυτές των πολεμικών τεχνών ή των μαχητικών αθλημάτων, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποτελεσματική εφαρμογή των τεχνικών σε κατάσταση αυτοάμυνας και όχι στον ανταγωνισμό ή τον αθλητισμό. Η έμφαση δίνεται μόνο σε τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές καταστάσεις από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και συνήθως περιλαμβάνει εκπαίδευση στην Αυτοπροστασία, την Επίγνωση Κατάστασης, την Αποκλιμάκωση και τη Χρήση Βίας ως έσχατη λύση.

Ο πρωταρχικός στόχος της σωστής αυτοάμυνας είναι να εξοπλίσει τα άτομα κυρίως με τις απαραίτητες δεξιότητες και αυτοπεποίθηση για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους άλλους σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η έμφαση δίνεται σε τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές καταστάσεις και η εκπαίδευση συχνά περιλαμβάνει εκμάθηση με παίξιμο ρόλων, προσομοιώσεις και σενάρια σχετικά με την επίγνωση της κατάστασης. Όλα αυτά περιλαμβάνουν ρεαλιστικές επιθέσεις, όπως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει σε μια κατάσταση «του δρόμου». Οι αντιδράσεις είναι συνήθως λίγες, καλύπτοντας όμως ευρύτατο φάσμα και περιλαμβάνουν πολλά επίπεδα βίας. Η εκπαίδευση αυτοάμυνας μπορεί να ενσωματώνει σωματικές τεχνικές από πολεμικές τέχνες ή μαχητικά αθλήματα, αλλά η έμφαση δίνεται στην πρακτική εφαρμογή σε καταστάσεις αυτοάμυνας, σε αντίθεση με τον αθλητικό ανταγωνισμό.

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, οι σωστά διδασκόμενες πολεμικές τέχνες είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής, πνευματικής και ψυχικής εκπαίδευσης. Τα μαχητικά αθλήματα δίνουν έμφαση στον ανταγωνισμό μεταξύ δύο αντιπάλων και η αυτοάμυνα εστιάζει σε τακτικές και τεχνικές για την προστασία του εαυτού σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Γενικά, οι πολεμικές τέχνες, τα μαχητικά αθλήματα και η αυτοάμυνα έχουν καθαρά διακριτούς στόχους και μεθόδους εκπαίδευσης, αλλά δανείζονται το ένα από το άλλο σε συγκεκριμένους τομείς όπως τις τεχνικές ή την φυσική άσκηση εκγύμνασης. Η επιλογή ενός συστήματος ή μιας προσέγγισης που ευθυγραμμίζεται με τους προσωπικούς σας στόχους και πάθη είναι απαραίτητη και δεν πρέπει να συγχέεται.

SOCIAL MEDIA

Χρησιμοποιούμε cookies για καλύτερη πλοήγηση στο site. Αν συνεχίσετε την χρήση του, θεωρούμε ότι συμφωνείτε με αυτό.