Αναγνωρίσε τον θύτη

Εδώ μιλάμε για ένα εγχείρημα που είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι φαντάζεται κανείς, ειδικά αν δεν έχει μεγαλώσει μέσα στη βία ή δεν την ζει σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο π.χ. αστυνομικός της πρώτης γραμμής.

Ο περισσότερος κόσμος στον πλανήτη ζει σε σχετικά ήρεμες συνθήκες αντιμετωπίζοντας την βία στην διάρκεια της ζωής του ή καθόλου ή ελάχιστες στιγμές (δευτερόλεπτα). Σε κάποια ακραία περιστατικά, ο θύτης μπορεί να γίνει αναγνωρίσιμος μόνο την στιγμή της επίθεσης όταν δείχνει πια την πρόθεσή του.

Είναι η ήρεμες συνθήκες ζωής που έχει «αποκοιμίσει» τα βασικότερα ένστικτα του ανθρώπου της πόλης. Ένστικτα όπως την παρατηρητικότητα και εγρήγορση που το βοηθούν να προλαβαίνει να δει απειλές και κινδύνους πριν εκδηλωθούν.  Για να γίνει αυτό, απαιτεί αρχικά την «αφύπνιση» των ένστικτων αλλά στη συνέχεια και την εκμάθηση των σημάτων κινδύνου που εκπέμπει ο εκάστοτε θηρευτής. Πράγμα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο μιας και οι θηρευτές έχουν γίνει πολύ πιο πανούργοι στην προσέγγισή τους.

Ουσιαστικά απαιτείται ή συνεχής επαφή με συνθήκες βίας (πράγμα που δεν συνιστούμε) ή εκπαίδευση ώστε να αναγνωρίζονται οι εν δυνάμει θύτες νωρίς.

Προστάτευσε την ζωή σου

Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα απαιτούμενα συνθηκών ευημερίας και ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Το ερώτημα όμως που πρέπει κανείς να κάνει είναι το κατά πόσο είναι πραγματικά ασφαλείς. Ωραίο θα ήταν ο καθένας να έχει και από έναν αστυνομικό να τον συνοδεύει, όμως αυτό είναι ανέφικτο. Η αυτοπροστασία του καθενός και της οικογένειάς του είναι πρακτικά προσωπική ευθύνη του. Προστάτευσε την ζωή σου, δεν θα το κάνει κανένας άλλος!

Η αστική βία δεν έχει τέλος

Από τότε που οι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα αστικά κέντρα έχει αυξηθεί και η εγκληματικότητα. Πολλοί είναι οι λόγοι για αυτό αλλά ο κύριος κατά τους ψυχολόγους είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε πολύ στενή εγγύτητα μεταξύ τους τείνει να αυξάνεται σημαντικά και η εγκληματικότητα.  Ένας από τους κυριότερους λόγους που υποστηρίζουν ότι γίνεται αυτό, είναι ότι απευαισθητοποιούνται κοινωνικά.

Συνεπώς κατά τους ψυχολόγους, όσο βλέπουμε τον κόσμο να ρέει προς τα αστικά κέντρα κάνοντας τα όλο και μεγαλύτερα, τόσο περισσότερο θα βλέπουμε να αυξάνεται το έγκλημα.

Αυτοάμυνα με ρεαλισμό

Ο γενικός πληθυσμός θεωρεί ότι η αυτοάμυνα καθ’ αυτού ισούται με «τέχνη» ή «άθληση» που έχει σχέση με τις έννοιες «πολεμική ή μαχητική».

Στην πραγματικότητα ούτε το ένα ούτε το άλλο έχουν άμεση σχέση με την αυθεντική διδασκαλίας της αυτοάμυνας, μιας και κανένα δεν ασχολείται με το προγενέστερο στάδιο, αυτό της αυτοπροστασίας ή το μεταγενέστερο αυτό των συνεπειών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αυτοάμυνα με ρεαλισμό είναι σπάνιο είδος και εξαιρετικά εξειδικευμένο. Για να βεβαιωθεί κανείς ότι η εκάστοτε σχολή διδάσκει όντως αυτοάμυνα με ρεαλισμό πρέπει να περιέχονται τα προαναφερόμενα στοιχεία και, επιπλέον, τα μαθήματα να περιέχουν εκπαίδευση με Ρόλους, Εξομοιώσεις και Σενάρια με θέμα την Αυτοπροστασία στον δρόμο.

Οι λάθος τεχνικές θα σου στοιχίσουν την ζωή

Όταν άνθρωποι γίνουν μάρτυρες βίας βλέπουν ανθρώπους να παλεύουν να κάνουν ρίψεις, να ρίχνουν γροθιές και κλοτσιές είτε έντεχνα είτε άτεχνα και , θεωρούν δικαίως ότι αυτά είναι η απλή βιαιοπραγία ή μια μορφή τέχνης που είναι ταυτόχρονα και αυτοάμυνα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι τεχνικές που βλέπει κανείς μπορεί να φαίνονται όμοιες, αλλά είναι το που εφαρμόζονται και με πιο πνεύμα εφαρμόζονται  που τελικά αποφασίζει  αν είναι αποτελεσματικές ή όχι.

Οι λάθος τεχνικές θα σου στοιχίσουν την ζωή!

Μπορεί λοιπόν να φαίνονται αληθοφανής, αλλά, στη πραγματικότητα, αν αυτά τα δύο στοιχεία (που και πιο) δεν ασκούνται ακόμη και στην προπόνηση υπό ρεαλιστικές ή τουλάχιστον αληθοφανή συνθήκες, μεγεθύνεται το πρόβλημα.

Σχετικά άρθρα

Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «Αυτοπροστασία», λίγοι κατανοούν τί ακριβώς σημαίνει. Το παράξενο είναι ότι κανένας δεν έχει επεκταθεί σε