ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τί είναι αυτοάμυνα; Είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν πρέπει να υπερασπιστούμε την ζωή μας ή την σωματική μας ακεραιότητα.

Παρά το γεγονός ότι η ετοιμολογία του όρου αυτοάμυνα παραπέμπει στον εαυτό μας (λόγω του προθέματος «αυτο»), ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται όταν υπερασπιζόμαστε τρίτους, κυρίως αδύναμα άτομα της οικογένειας ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Με την αύξηση των κρουσμάτων βίας, τόσο στην επαρχία αλλά κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, η ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών σε τεχνικές αυτοάμυνας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Οι στατιστικές της αστυνομίας της Ελλάδας αλλά και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών δυστυχώς δεν αφήνουν αμφιβολία για αυτό. Μεγάλα θύματα είναι οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά, δηλαδή τα αδύναμα μέλη του πληθυσμού.

Αυτό που καθίσταται άμεσα σαφές είναι ότι τα «αδύναμα» μέλη της κοινωνίας πρέπει με κάθε τρόπο να λάβουν τα μέτρα τους και να προστατευτούν ώστε:

  1. να κάνουν τα πάντα για να μην χρειαστεί να περάσουν σε κατάσταση αυτοάμυνας και,
  2. αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, να μπορούν να ξεφύγουν αλώβητοι τόσο από τον θύτη όσο και από τα δίχτυα του νόμου.

Τί είναι αυτοάμυνα

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΣ

Η αυτοάμυνα διέπεται από αυστηρούς νόμους που καθορίζουν πού ξεκινάει και που σταματάει να είναι αυτοάμυνα και γίνεται εκδίκηση. Και αυτό γιατί δεν είναι σπάνιο το θύμα να μετατραπεί σε θύτη, όταν κατά την διάρκεια της διαμάχης βρεθεί σε ισχυρότερη θέση.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ;

Παντού. Ο κίνδυνος υπάρχει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, κρύβεται σε κάθε γωνιά του δρόμου, του σπιτιού μας, της εργασίας μας. Μπορεί να μας βρει στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο, σε δημόσιους χώρους, στο σχολείο. Κανείς και τίποτα δεν περιορίζει τον θύτη παρά μόνο το υποψήφιο θύμα. Μόνο αυτό μπορεί με την στάση του να πει: ΟΧΙ ΕΜΕΝΑ!

Η ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η φύση μας έχει δώσει όλα τα εφόδια για να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, ειδικά όταν δεν μπαίνουμε σε περιττό και απερίσκεπτο κίνδυνο. Η αυτοπροστασία, δηλαδή η διαδικασία κατά την οποία λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην βρεθούμε ποτέ σε δύσκολή θέση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προστατεύσουμε επαρκώς τον εαυτό μας ώστε να μην χρειαστεί να βρεθούμε ποτέ σε κατάσταση χρήσης τεχνικών αυτοάμυνας.

Γιατί είναι απαραίτητη η αυτοπροστασία; Γιατί η αυτοάμυνα στην πράξη κρύβει πολλά απρόοπτα και κινδύνους. Ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε με σιγουριά να προβλέψουμε την έκβαση μίας πραγματικής κατάστασης βίας. Όποιος «δάσκαλος» ισχυριστεί το αντίθετο, θέτει την ζωή μας σε κίνδυνο και πρέπει γρήγορα να απομακρυνθούμε από αυτόν.

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

Ας εξετάσουμε κατά πόσο οι ονομαζόμενες «πολεμικές τέχνες» είναι ικανές να μας προστατέψουν από πραγματικά περιστατικά βίας. Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τον όρο πολεμικές τέχνες, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι πολεμικές. Κάθε άλλο. Ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αποτελούν 100% αθλήματα, με αυστηρούς κανόνες που δεν έχουν τίποτα να κάνουν με πολεμική νοοτροπία.

Πιο ξεκάθαρα, σκοπός μιας πολεμικής διένεξης είναι η προξένηση της μεγαλύτερης δυνατής βλάβης στον αντίπαλο (εχθρό) με σκοπό είτε την μόνιμη ακινητοποίησή του είτε την θανάτωσή του. Στις «πολεμικές τέχνες» η διένεξη σταματάει με την απλή προσωρινή ακινητοποίηση ή ρίψη του αντιπάλου. Ο αντίπαλος μπορεί πολύ εύκολα αμέσως μετά να σηκωθεί και να συνεχίσει.

Οι επιπτώσεις αυτής της νοοτροπίας είναι άκρως καταλυτικές όταν καλούμαστε να υπερασπιστούμε την ζωή μας. Έχοντας εκπαιδευτεί κατά τέτοιον τρόπο, θέτουμε άμεσα την ζωή μας σε κίνδυνο, ακινητοποιώντας μόνο προσωρινά τον αντίπαλο και εξαγριώνοντάς τον σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό με άγνωστες συνέπειες.

ΑΠΛΕΣ, ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

Με κάποιες απλές και βασικές κινήσεις αυτοάμυνας μπορεί ο καθένας από εμάς να προστατέψει επαρκώς τον εαυτό του και τους δικούς του από τις περισσότερες πιθανές περιπτώσεις βίας. Με την κατάλληλη εκπαίδευση αυτοάμυνας για κάποιους μήνες, το σώμα μαθαίνει να ανταποκρίνεται σε έκτακτες καταστάσεις βίας και το μυαλό να τις ανιχνεύει εγκαίρως.

3 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Δεν είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται κανείς για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες, όπως γινόταν στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, προκειμένου να γίνει ικανός να αμυνθεί εναντίων κάποιου επιτιθέμενου. Αρκούν ελάχιστες τεχνικές, οι οποίες θα πρέπει να έχουν δουλευτεί πολύ καλά (χιλιάδες φορές) υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού ώστε να μπορούμε να τις εκτελέσουμε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Εδώ, θα ξεχωρίσουμε 3 τεχνικές για αυτοάμυνα στο δρόμο. Πρόκειται για χτυπήματα στα 3 βασικά και πλέον ευαίσθητα μέρη του σώματος, τα μάτια, τον λαιμό και τα γεννητικά όργανα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

Τα μαθήματα αυτοάμυνας ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την φυσική κατάσταση και την εμπειρία σε διάφορες πολεμικές τέχνες. Ένας πρόχειρος διαχωρισμός είναι:

Αν θέλουμε να πάμε ακόμα παραπέρα και να νιώθουμε ασφάλεια παντού, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε και τα παρακάτω:

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ – ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ

Στο θέμα αυτοάμυνα, βίντεο θα βρείτε πάρα πολλά και με πολλές λεπτομέρειες για το τί δουλεύει και τί όχι. Όμως σχεδόν κανείς δεν περιγράφει τις πραγματικές διαστάσεις τις βίας, γιατί ουσιαστικά, κανείς από τους «δασκάλους» δεν την έχει βιώσει. Παραθέτουμε ένα καλό παράδειγμα:

Αυτό είναι που καθιστά τα βίντεο αυτά επικίνδυνα για όσους τα εκλάβουν ως εκπαιδευτικά.

Σε καμία περίπτωση μια σειρά τέτοιων βίντεο δεν μπορεί να αντικαταστήσει έναν δάσκαλο αυτοάμυνας. Η πραγματική εκπαίδευση με συνασκούμενους και σωστή καθοδήγηση παραμέναι απαραίτητη.

Κανείς δεν έγινε ειδικός σε κάτι απλώς παρακολουθώντας μία σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο αμφιβόλου εγκυρότητας και ποιότητας. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά, πιθανότατα να προκαλέσουν την οργή του θύτη. Αυτό θα πρόκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη, με πιθανό κίνδυνο και για την ζωή μας ακόμα.

Τι σημαίνει αυτό δηλαδή, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τέτοιου είδους βίντεο ή ταινίες; Όχι βέβαια. Απλά θα πρέπει να επαληθεύουμε αυτά που είδαμε με τον δάσκαλό μας. Έναν έμπειρο, καλά εκπαιδευμένο και υπεύθυνο άνθρωπο. Αυτός θα μας δείξει τί από όλα αυτά που είδαμε είναι πραγματικά ασφαλές και τί είναι επικίνδυνο. Θα μας δείξει επίσης εναλλακτικές μεθόδους αυτοάμυνας που θα ταιριάζουν καλύτερα στον δικό μας σωματότυπο και στην δική μας ψυχοσύνθεση. Αυτό που θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχουμε στον νου μας είναι ότι ο αντίπαλος (θύτης) δεν θα είναι ο φίλος μας, ο συνασκούμενός μας. Δεν θα μας βοηθάει να κάνουμε την εκάστοτε τεχνική, όπως πολύ βολικά δείχνουν στο κάθε βίντεο. Θα είναι ένας άγνωστος που έχει ένα και μόνο πράγμα στο μυαλό του: να μας βλάψει.

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ, ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα της βίας έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελαυταία χρόνια. Αν λαμβάνουμε τα μέτρα μας και είμαστε προσεκτικοί, οι πιθανότητες είναι ότι θα είμαστε ασφαλείς. Παραμένει όμως σημαντικό να είμαστε έτοιμοι για όλα. Όταν όμως προπονούμαστε, πρέπει να λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις ώστε να αποφεύγουμε πιθανούς τραυματισμούς. Προϊόντα που θα μας προστατεύσουν είναι:

  • Κάσκα
  • Σπασουάρ
  • Μασέλα
Similar Posts