Άρθρα και πληροφορίες για

ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στην ενότητα αυτή:

Η αυτοάμυνα για γυναίκες στοχεύει στην εκπαίδευση των κύριων θυμάτων βίας στη κοινωνία των ενηλίκων: των γυναικών. Παρά ταύτα, λίγες είναι όσες ενεργά παίρνουν την ασφάλειά τους στα χέρια τους. Δεν είναι ανάγκη να αφιερώσουν χρόνια μαθαίνοντας τι και πως να αντιμετωπίσουν την βία για να είναι ασφαλείς. Αρκούν λίγα σεμινάρια αυτοάμυνας, συμπυκνωμένης ύλης, με ρεαλιστική εφαρμογή, σε ασφαλές περιβάλλον και με υπεύθυνους και έμπειρους εκπαιδευτές. Σεμινάρια που σαν βάση τους έχουν την πραγματικότητα και όχι το θέαμα.

Κάθε γυναίκα δικαιούται να μπορεί να φωνάξει και να πιστέψει ότι «Είναι γυναίκα, όχι θύμα!», πράγμα δύσκολο στην εποχή μας.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Η αυτοάμυνα για γυναίκες ήταν και πάντα θα είναι επίκαιρη και αναγκαία για την γυναίκα, τουλάχιστον για όσο η κοινωνία μας βιώνει αυξημένα ποσοστά βίας.

Είναι λυπηρό ότι, ενώ οι γυναίκες αναγνωρίζουν την αδυναμία τους απέναντι σε έναν άνδρα που είναι συνήθως σωματικά μεγαλύτερος, βαρύτερος και δυνατότερος, λίγες κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της βίας.

Θα έλεγε κανείς ότι πιστεύουν πως η βία είναι κάτι που μόνο οι άνδρες ασκούν μεταξύ τους και πολύ σπάνια σε άλλες γυναίκες. Οι στατιστικές διαψεύδουν κατηγορηματικά τέτοιες γνώμες. Η βία που ασκείτε σε γυναίκες είναι συντριπτικά περισσότερη από εκείνη σε άνδρες.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι αδύναμοι και ευάλωτοι είναι πάντα στόχος των δυνατών. Αυτό είναι μέρος της φύσης. Άδικο αλλά αληθινό.

Είναι απλά θέμα στατιστικής αν ο συγκεκριμένος «θηρευτής» θεωρεί την μία γυναίκα ή την άλλη του χεριού του. Αυτό έχει να κάνει με τα δικά του πιστεύω, την ικανότητά του και την εμπειρία του σε βίαια περιστατικά.

Το θέμα που πρέπει να καίει τις γυναίκες και οποιονδήποτε αδύναμο ή ευάλωτο άνθρωπο, είναι το τι θα κάνει για να μειώσει τις πιθανότητες να επιλεγεί από κάποιον κακοποιό σαν θύμα. Και, ας μην γελιόμαστε, ο κακοποιός δεν φοράει ταμπέλα. Πώς δείχνει; Δείχνει σαν τον πατέρα μας, τον αδερφό μας, τον καλύτερό μας φίλο, τον άνδρα μας και το παιδί μας.

Η γυναικεία αυτοάμυνα δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τεχνικές αυτοάμυνας για γυναίκες γιατί δεν είναι μόνο οι τεχνικές που θα σώσουν την κατάσταση. Υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο τακτικών και τεχνικών που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να μην φθάσουν ποτέ σε δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, αν τις μάθουν και εκπαιδευτούν στο πώς να τις ασκούν. Αρκεί να λάβουν την απόφαση ότι πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό.

Πρέπει, ακόμα, να ξεκαθαριστεί, ότι η αυτοάμυνα (η πραγματική και ρεαλιστική αυτοάμυνα) δεν έχει καμία αθλητική χροιά. Πρόκειται για νοοτροπία, τακτικές και πρακτικές παντελώς άσχετες με τον αθλητισμό. Μάλιστα, θα έλεγε κανείς ότι η αυτοάμυνα διέπεται από αρχές αντίθετες εκείνων του αθλητισμού. Προσοχή λοιπόν.

Άλλοι διδάσκουν αυτοάμυνα γυναικών σε μεγάλα σεμινάρια με γυναίκες να δοκιμάζουν τεχνικές μεταξύ τους.

Αρκεί μόνο να αναρωτηθεί κανείς:
«Ποιόν είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσω, την κοπελίτσα απέναντι ή κάποιον άνδρα ο οποίος μπορεί να είναι μεθυσμένος, μεγαλύτερος, βαρύτερος, δυνατότερος και με πολύ κακές προθέσεις;»

Η εκμάθηση της αυτοάμυνας γυναικών δεν μπορεί να είναι ούτε κάτι που κάνει κανείς σε μια μέρα ούτε που κάνει κανείς για χόμπι. Η υγεία και η ζωή σου δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ο «άλλος» πρέπει να το καταλάβει πριν ακόμη επιχειρήσει να σε πλησιάσει.