Ο ρόλος του fitness στην αυτοάμυνα

Πολύ συχνά, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην έκβαση μιας αντιπαράθεσης είναι η σωματική αντοχή. Δυστυχώς, η γυμναστική παραμελείται στην εκπαίδευση αυτοάμυνας και, είτε έρχεται σε δεύτερη μοίρα είτε δεν γίνεται καθόλου. Ένα ισχυρό θεμέλιο της ευελιξίας, της ισορροπίας, της δύναμης και της αντοχής θα χρειαστεί Όμως, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση απειλής, η καλή ευελιξία, η ισορροπία και η φυσική δύναμη είναι βασικές και απαραίτητες ικανότητες. Με απλό προγραμματισμό και συνέπεια, η γυμναστική μπορεί να είναι ένα διασκεδαστική και να γίνει μια απλή συνήθεια.

Functional Fitness: Η καθημερινή μας ζωή απαιτεί σωματική δραστηριότητα όπως κάθισμα, κάμψη, άλμα, τέντωμα, ανύψωση και άλλα. Κάνετε την έρευνά σας και, ιδανικά, βρείτε έναν χώρο μαχητικού functional fitness που εκπαιδεύει στις κινήσεις που συναντάτε τακτικά. Πρόκειται για την νέα μόδα που έχει ξεκινήσει από την Αμερική τα τελευταία 2 χρόνια και εκεί ονομάζεται Combat Fitness. Συνδυάζει το fitness με στοιχεία αυτοάμυνας.

Fitness και αυτοάμυνα

Πρέπει μα καταλάβουμε ότι στα μαθήματα αυτοάμυνας θα κάνουμε πράγματα που μας είναι ξένα και, ειδικά στην αρχή, εξαιρετικά δυσάρεστα. Θα αναγκαστούμε να κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν θα επιλέγαμε. Όμως ο χρόνος θα τα αλλάξει όλα αυτά. Ασκήσεις και δραστηριότητες αρχικά δύσκολες και δυσάρεστες σε ελάχιστο χρόνο θα γίνουν εύκολες και ευχάριστες. Αρκεί να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Μην αποφύγετε την προπόνηση επειδή την θεωρείτε φυσικά δυσάρεστη. Αντ’ αυτού, συνεχίστε να γυμνάζεστε και να μπαίνετε σε φόρμα!

Το κλειδί για την επιτυχία στην άσκηση είναι η συνέπεια! Απαιτεί δέσμευση για άσκηση 2-3 ώρες την εβδομάδα και προτεραιότητα έναντι άλλων δραστηριοτήτων.

Για την σταδιακή ενίσχυση της φυσικής κατάστασης μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:

Περπάτημα: Θα τονώσει το μυϊκό μας σύστημα και είναι μία άσκηση που μπορεί ο καθένας να ξεκινήσει άσχετα με την υπάρχουσα φυσική του κατάσταση. Λίγα λεπτά στην αρχή αρκούν. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε να διανύουμε ακούραστα μεγάλες αποστάσεις. Για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να περπατούν έξω, ένας διάδρομος είναι η καλύτερη λύση.

Cross Training: Άμεσα αποτελέσματα, ιδανικό για όσους είναι ήδη κάπως γυμνασμένοι. Δίνει εκρηκτικότητα και άριστη μυϊκή τόνωση και αντοχή.

Βρείτε έναν συνεργάτη: Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να έχετε κίνητρο και ίσως κάποιον ανταγωνισμό. Να είστε επιλεκτικοί! Βρείτε έναν συνεργάτη που να είναι σοβαρός ώστε να σας οδηγήσει να κάνετε το καλύτερό σας.

Σκεφτείτε τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Είναι το επίπεδο φυσικής κατάστασης σύμφωνα με τα σχέδια της αυτοάμυνας που ακολουθείτε; Ρωτήστε τον εκπαιδευτή σας. Θέλετε την άσκηση όχι μόνο να είναι διασκεδαστική αλλά και να σας ανταμείψει.

Σχετικά άρθρα