Αλκοόλ και αυτοάμυνα: επιδράσεις και κίνδυνοι

Αλκοόλ και αυτοάμυνα δεν πάνε μαζί!

Όπως το οινόπνευμα επηρεάζει αρνητικά τις αποφάσεις στην οδήγηση, έτσι επηρεάζει αρνητικά και τις αποφάσεις στην όλη διαδικασία της αυτοάμυνας. Δεν θέλει και πολύ σκέψη για να έρθει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα αν διαβάσει παρακάτω.

Έχουν γίνει εκατοντάδες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο από υπεύθυνους οργανισμούς, κρατικούς και μη, που όλες δείχνουν το ίδιο αποτέλεσμα:

Το αλκοόλ επηρεάζει τις αναστολές και τη νορεπινεφρίνη ή νοραδρεναλίνη. Πρόκειται για μια κατεχολαμίνη (παράγωγο του αμινοξέως τυροσίνη) που δρα ως ορμόνη και νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής δρα ως διεγερτικό που εμποδίζει τους ανθρώπους να δουν αντικειμενικά μια κατάσταση. Αδυνατούν, δηλαδή, να εξετάσουν τις συνέπειες των πράξεων τους και να αντιληφθούν επικείμενο κίνδυνο.

Με απλά λόγια όταν πίνεις είναι πολύ πιθανό να κάνεις χαζά πράγματα διότι ο εγκέφαλος δεν λειτουργεί σωστά. (δείτε – 5 συμβουλές για επιβίωση στον δρόμο).

Παρόλο που το αλκοόλ είναι μια κατασταλτική ουσία, χρησιμοποιείται συχνά για να χαλαρώσει κανείς και να ξεκινήσει την διασκέδαση του. Πολλοί άνθρωποι έχουν ιστορίες με τους εαυτούς τους ή άλλους να κάνουν ανόητα πράγματα επειδή ήπιαν περισσότερο απ’ ότι άντεχαν (δείτε πίνακες παρακάτω). Συνήθως οι νέοι άνδρες γίνονται «γενναίοι» και «ψάχνονται», με αποτέλεσμα, το λιγότερο, να φύγουν με μερικούς μώλωπες και το χειρότερο, να φύγουν με ασθενοφόρο.

Βέβαια, δεν είναι όλες οι «διασκεδαστικές» ιστορίες ίδιες. Κάποιοι «έπεσαν» σε λήθαργο γινόμενοι και καραγκιόζηδες ξερνώντας παντού… και άλλοι, απλά κοιμήθηκαν βρισκόμενοι σε άλλη πόλη ή να ξυπνάνε χωρίς να ξέρουν που είναι. Ώς εκεί καλά…, το μεγάλο πρόβλημα με αυτά είναι όσα έχουν γίνει πίσω από το τιμόνι του αυτοκινήτου οδηγώντας σε τραυματισμούς και θανάτους. Έτσι, το αλκοόλ δεν δρα μόνο σαν διεγερτικό αλλά και σαν καταπραϋντικό επηρεάζοντας διαθέσεις, συναισθήματα, ενέργειες αντιδράσεις και ζωές.

Αλκοόλ και αυτοάμυνα

Αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε και αισθάνεστε και επομένως επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ενεργείτε. Φυσικά, όσο περισσότερο πίνετε, τόσο περισσότερη επίδραση θα έχει το αλκοόλ. Με μικρές δόσεις ποτού, πιθανότατα είστε πιο κοινωνικοί και πιο γενναίοι με το αντίθετο φίλο, χαρούμενοι, γεμάτοι ενέργεια, ομιλητικοί και για άλλους, ακόμη και διασκεδαστική παρέα.

Με λίγα ποτά ακόμη μπορεί να αρχίσετε να «σαρδαμίζετε» στην ομιλία σας, να πέφτετε ψυχολογικά ή και να γίνετε πιο επιθετικοί. Με ακόμα περισσότερα ποτά μπορεί να λιποθυμήσετε και, την επόμενη μέρα, να μην θυμάστε τί κάνατε, τί είπατε ή τί πάθατε.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας δυσκολεύσει να σκεφτείτε καθαρά ώστε να λάβετε καλές αποφάσεις. Μπορεί να είναι πιο πιθανό ότι θα μπλέξετε σε δυνητικά επιβλαβείς ή επικίνδυνες καταστάσεις που θα μετανιώσετε την επόμενη μέρα ή σε ακραίες καταστάσεις χωρίς καν να καταλάβετε πώς έγινε αυτό.

«Δεν φαίνεται ότι οι άνθρωποι κάνουν πράγματα όσο είναι μεθυσμένοι επειδή δεν γνωρίζουν τη συμπεριφορά τους, αλλά μάλλον ενοχλούνται λιγότερο από τις επιπτώσεις ή τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους από ότι θα ενοχλούντο σε κανονικές συνθήκες.» – Dr. Bruce Bartholow

Βασικά, εάν είστε μεθυσμένοι, θα εξακολουθείτε να γνωρίζετε τα λάθη σας, αλλά απλά δεν θα σας ενδιαφέρει. Ενδιαφέρει όμως όλους τους άλλους που ενοχλούνται και μάλιστα, συχνά είναι πρόθυμοι να σε βάλουν στη θέση σου.

«Λίγο πιοτό είναι δύναμη, πολύ είναι αδυναμία.» – David Dhlezi

Αλκοόλ και αυτοάμυνα, πιθανές συνέπειες

Και εδώ ερχόμαστε στο ευρύτερο θέμα της αυτοάμυνας και του οινοπνεύματος.

Αν είστε ο τύπος του ανθρώπου που γίνεται ΛΗΘΑΡΓΙΚΟΣ με το ποτό και ειδικά αν είστε ΓΥΝΑΙΚΑ, είστε υποψήφιοι τουλάχιστον για ληστεία ή και βιασμό από έναν ή και πολλούς άλλους πιωμένους ή και νηφάλιους άνδρες. Για να μην αναφερθούμε στο τι μπορεί να ακολουθήσει από εκεί και πέρα. Όλοι έχουμε ακούσει για τέτοιες φρικαλέες ιστορίες που τελείωσαν με ανείπωτο θρήνο. Αυτό βέβαια είναι το αποτέλεσμα κακής απόφασης να πιείτε παραπάνω από όσο αντέχετε.

Αν είτε ο τύπος του ανθρώπου που γίνετε ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ και ειδικά αν είστε ΑΝΔΡΑΣ, είστε υποψήφιοι τουλάχιστον για ληστεία ή και ξυλοδαρμό από έναν ή και πολλούς άλλους πιωμένους ή και νηφάλιους άνδρες. Και πάλι χωρίς να αναφερθούμε στο τι μπορεί να ακολουθήσει από εκεί και πέρα. Όλοι έχουμε ακούσει για τέτοιες φρικαλέες ιστορίες που τελείωσαν ΚΑΙ αυτές με θρήνο. Αυτό βέβαια, όπως είπαμε νωρίτερα, είναι το αποτέλεσμα κακής απόφασης να πιείτε παραπάνω από όσο αντέχετε.

Πόσο πρέπει να πίνετε

Αν θέλετε να έχετε πάντα το νου σας και τις ικανότητές σας να ελέγξετε μια κατάσταση ή τουλάχιστον να μη σας ξεφύγει τελείως, ιδανικά…, καθόλου!

Πώς επηρεάζει το αλκοόλ τη διαδικασία λήψης αποφάσεων

Σε επίπεδο 0,05% αλκοόλ στο αίμα σας, ο μετωπιαίος λοβός επηρεάζεται. Είναι το πρώτο μέρος του εγκεφάλου σας που επηρεάζεται από το αλκοόλ. Ο μετωπικός λοβός είναι υπεύθυνος για την κρίση και τη συλλογιστική.

Στο 0,1 – 0,15% αλκοόλ στο αίμα σας, ταξιδεύει στον εγκέφαλο, όπου ελέγχεται ο συντονισμός των μυών, η όραση και η ομιλία.

Μετά από αυτό το σημείο, το αλκοόλ κινείται προς τη Γέφυρα (το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέει τον νωτιαίο μυελό και τον θάλαμο) και το νωτιαίο μυελό όπου επηρεάζεται το αναπνευστικό σας σύστημα και το καρδιακό σας σύστημα.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων

Αυτό που σας επιτρέπει να σταματήσετε να ενεργείτε από αυτές τις κατά τα άλλα κοινωνικά απαράδεκτες, αλλά φυσικές παρορμήσεις ονομάζονται «ανασταλτικά νεύρα».

Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι κατασταλτικό, αυτά τα νεύρα καταστέλλονται, επιτρέποντάς σας να φαίνεστε πιο τολμηροί, ενώ το μόνο που έχει γίνει στη πραγματικότητα είναι να ενεργείτε με παρορμήσεις που ήδη υπάρχουν.

Δεδομένου επίσης ότι το αλκοόλ αναστέλλει επίσης το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Είναι αυτό το νευρικό σύστημα που σας δίνει την αίσθηση «μάχης ή φυγής».

Το αλκοόλ αυξάνει το χρόνο αντίδρασης και επίσης αυξάνει σφάλματα κατά τη λήψη αποφάσεων. Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο σε άτομα με υψηλή δόση αλκοόλ στο σύστημα τους φαίνεται να τους καθιστά σε θέση να γνωρίζουν καλά το περιβάλλον και τι κάνουν. Ουσιαστικά, τείνουν να γίνονται τολμηροί θέλοντας να «τα βάλουν» με άλλους ή και να φύγουν τρέχοντας με το παραμικρό.

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο

Η δυσκολία στο περπάτημα, η θολή όραση, η δυσκολία στην ομιλία, η επιβράδυνση του χρόνου αντίδρασης, η μειωμένη μνήμη είναι οι πιο προφανείς επιδράσεις του αλκοόλ.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανιχνεύσιμα προβλήματα στη μνήμη μετά από λίγα μόνο ποτά και, καθώς αυξάνεται η ποσότητα αλκοόλ, το ίδιο συμβαίνει και με τον βαθμό ανικανότητας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να χρειαστεί να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ή την οικογένειά μας. τονίζουμε και πάλι: αλκοόλ και αυτοάμυνα ΔΕΝ πάνε πακέτο! Αν θέλουμε να πιούμε, καλό είναι να το κάνουμε σε προστατευμένο περιβάλλον, όπου οι πιθανότητες να μπούμε σε κίνδυνο είναι μηδαμινές.

Πίνοντας ενώ είστε έγκυος

Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει ενώ ένα μωρό αναπτύσσεται στη μήτρα της, επηρεάζεται η ανάπτυξη του εγκέφαλου και άλλων οργάνων του εμβρύου.

Το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά επιδράσεων. Φυσικών, μαθησιακών και συμπεριφοράς στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο του εμβρύου, το σοβαρότερο των οποίων είναι το Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο (FAS). Ο εγκέφαλός του εμβρύου έχει μικρότερο όγκο και λιγότερους αριθμούς εγκεφαλικών κυττάρων που οδηγούν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα στη μάθηση και τη συμπεριφορά του.

Πόσο μπορώ να πίνω χωρίς να μπλέξω

Οι δύο πίνακες παρακάτω και οι παροτρύνσεις που ακολουθούν σας δίνουν μια καλή ιδέα πόσο θα πρέπει να πίνετε για να είστε σε θέση να λάβετε καλές αποφάσεις.

Πόσα ποτά μπορούν να πιούν οι Γυναίκες
Βάρος 1 ώρα 2 ώρες 3 ώρες
45 κιλά 1 2 2
50 κιλά 1 2 2
55 κιλά 2 2 2
60 κιλά 2 2 2
65 κιλά 2 2 3
70 κιλά 2 2 3
75 κιλά 2 3 3
80 κιλά 2 3 3
85 κιλά 2 3 4
90 κιλά 3 3 4

 

Πόσα ποτά μπορούν να πιούν οι Άνδρες
Βάρος 1 ώρα 2 ώρες 3 ώρες
55 κιλά 2 3 3
60 κιλά 2 3 3
65 κιλά 2 3 4
70 κιλά 3 3 4
75 κιλά 3 3 4
80 κιλά 3 3 4
85 κιλά 3 4 4
90 κιλά 3 4 5
95 κιλά 3 4 5
100 κιλά 4 4 5

Περισσότερες πληροφορίες για την απομάκρυνση της αιθανόλης από το ανθρώπινο σώμα θα βρείτε στην Βικιπαίδεια. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αρνητικών συνεπειών:

Προγραμματίστε μπροστά

Ορίστε ένα λογικό όριο και εμμείνετε σε αυτό. Θυμηθείτε επίσης να προγραμματίσετε για την ασφαλή μεταφορά σας στο σπίτι σας με ανθρώπους που εμπιστεύεστε.

Κρατήστε λογαριασμό 

Αν πίνετε μπύρα βάλτε τα καπάκια των μπουκαλιών σε μια τσέπη, ευθυγραμμίστε τις κενές φιάλες μπροστά σας αν προτιμάτε, βάλτε σημάδι στο χέρι σας με στυλό, κρατήστε όσα χρήματα χρειάζεστε για να πιείτε τον προκαθορισμένο αριθμό ποτών κλπ. Βασικά, κάντε ό, τι λειτουργεί καλλίτερα για εσάς.

Με τέμπο

Εάν ορίσετε ένα όριο 4 ποτών για 3 ώρες, αυτό δεν σημαίνει ότι πίνετε τα 3 αμέσως και το τέταρτο 3 ώρες αργότερα. Κρατήστε τέμπο για να μη βρεθείτε σε δυσάρεστη θέση.

Σπάστε το πιόμα

Πιείτε εναλλακτικά το αλκοολούχο πιοτό σας με μη αλκοολούχα ποτά. Αν ανησυχείτε για αφυδάτωση που προκαλεί και πρωινούς πονοκεφάλους, πρέπει να πίνετε πολύ νερό στο ενδιάμεσο. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε την αφυδάτωση που συμβαίνει με την κατανάλωση αλκοόλ και παράλληλα, θα μειωθεί και η επίδραση του ίδιου του οινοπνεύματος. Πιστέψτε μας, παίζει σημαντικό ρόλο στις ανοχές σας στη «δύσκολη» επόμενη μέρα.

Φάτε πριν πιείτε

Φάτε καλά, προσθέτοντας κάποια λιπαρή τροφή. Θα επιβραδύνει την απορρόφηση του οινοπνεύματος και βοηθά στη μείωση του ερεθισμού του στομάχου που προκαλείται από το αλκοόλ. Εάν ανησυχείτε για τις θερμίδες που μπορεί να πάρετε από το φαγητό, φάτε μαγειρευτό φαγητό γιατί ένα ποτήρι κρασί (57kcal) ισούται με 7 τηγανιτές πατάτες!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η κατανάλωση οινοπνεύματος επηρεάζει την κρίση μας και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σωστά στις περιστάσεις. Σε καταστάσεις κινδύνου, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τον κίνδυνο και να δράσουμε σωστά.

Σχετικά άρθρα

Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Κατανοώντας την Αυτοπροστασία

Πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «Αυτοπροστασία», λίγοι κατανοούν τί ακριβώς σημαίνει. Το παράξενο είναι ότι κανένας δεν έχει επεκταθεί σε

Αναγνωρίζοντας τον θύτη

Αναγνωρίσε τον θύτη

Είναι δυνατόν να μπορείς να αναγνωσρίσεις τον θύτη και, κατά συνέπεια, να προστατευτείς από αυτόν, πριν καν προλάβει να δράσει;